Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Seyit Ardıç, her şehre bir üniversite açılması yüzünden ülkede çok sayıda üniversiteli işsiz olduğunu, ancak sanayide çalışacak kalifiye eleman kıtlığı yaşandığını söyledi.
Sadece ASO 2. Organize Sanayi Bölgesinde hemen işe başlayacak 4 bin civarında kalifiye eleman arandığını, ancak bulunamadığını belirten Ardıç, “Camiden anonsla işçi aranır mı? Çaresiz kaldık, camiden anons yaptırıp hemen işe başlayacak cam ustası aradığımızı ilan ettik. Ancak bir tek usta bile gelmedi. Gelsin 50 cam ustası, hemen bugün kendi firmamda iyi bir ücretle işe alacağım” dedi.
Ardıç, “Bir ülkede 83 hukuk fakültesi olmaz ki. Hiç olmayacak illerde hukuk fakültesi var. Bu kadar çok üniversite açılırsa bu kadarda işsiz olur. Ülkenin neredeyse üçte biri işsiz” dedi.
ARA ELEMAN BOŞLUĞUNU GÖÇMENLER DOLDURUYOR
Ardıç, gençlerin üniversitelere yönlendirilmesi nedeniyle sanayide, tarımda, turizmde çalışacak ara eleman yetişmediğini, oluşan boşluğu ise göçmenlerin doldurduğunu söyledi.
Türkiye'de Suriyelilerin sanayide, Afganların tarımda, Kırgız ve Özbeklerin turizmde çalıştığına işaret eden Ardıç, “Öyle bir hale geldik ki, çalışan göçmenler bir anda gitse sıkıntı yaşarız. Türkiye'de acilen göç bakanlığı kurulmalı. 8-10 milyon göçmen var, ülke nüfusunun neredeyse yüzde 10'u göçmen oldu. Hala bir bakanlığımız yok. Göç bakanlığı kurulursa göçmenler kayıt altına alınır, bir düzen gelir” dedi.
Ardıç, sanayicinin kamudaki yüksek ücret politikasından rahatsız olduğunu, özel sektörde yetişen iyi ustaların yüzde 50 fazla maaşla kamuya geçtiğini, bu durumdan en çok teknoloji şirketlerinin etkilendiğini söyledi.
Ardıç, asgari ücrete yapılan yüzde 34 zammı beyaz yakalı çalışanların da talep ettiğini, zam konusunda şirketlerin çalışma yaptığını bildirdi.
6 AY EĞİTİM, 25 BİN LİRA MAAŞ
Başkan Ardıç, sanayicinin temel sorunun kredi değil vize olduğunu söyledi.
AB'ye yaptıkları vize başvurularının yüzde 50'ye yakınının reddedildiğini belirten Ardıç, “1 milyon dolar ve üzerinden ihracat yapana tüm sanayicilere yeşil pasaport verilmeli. Sanayici gittiği ülkeye iltica etmez. Ben yurt dışına gidip de geri dönmeyen sanayici görmedim” dedi.
Ardıç, erkek işçi bulamadıkları için sanayide çalışacak kadın aradıklarını, çalışmak isteyen kadınları 6 aylık eğitimden geçirip 25 bin lira maaşla torna, freze, kaynak ustası olarak istihdam ettiklerini söyledi.
Çalışacak kadınlara muhtarlar aracılığıyla ulaştıklarını belirten Ardıç, 6 aylık eğitim süresince de asgari ücretin yarısı kadar eğitim desteği verildiğini bildirdi.
Öte yandan Hürriyet gazetesinden Aysel Alp’in haberine göre, ASO’nun muhtarlarla kadın istihdamını artıran çalışması işe yaramış. Ardıç, “İşe başlayan kadınlardan patronlar çok memnun, kaynakçı olarak özellikle kadın istiyorlar çünkü kadınlar çok titiz yapıyor. Biz organize sanayi bölgeleri ve çevresinde kreş açmaya başladık. Kadınlar, çocuklara ve yaşlılara baktıkları için iş yaşamına dahil olmakta sıkıntı yaşıyorlar” diye konuştu.
patronlardunyasi.com