Dışişleri Bakanı Ertuğruloğlu, zirvede konuştu

Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, Azerbaycan'ın Şuşa şehrinde yapılan Türk Devletleri Teşkilatı Gayrıresmi Dışişleri Bakanları Konseyi Toplantısında açıklamalarda bulundu. Konuşmasında KKTC’nin Azerbaycan ile tarihe dayanan güçlü…

Kıbrıs - 2 ay önce

Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, Azerbaycan'ın Şuşa şehrinde yapılan Türk Devletleri Teşkilatı Gayrıresmi Dışişleri Bakanları Konseyi Toplantısında açıklamalarda bulundu.

Konuşmasında KKTC’nin Azerbaycan ile tarihe dayanan güçlü bir bağı olduğunu vurgulayan Ertuğruloğlu, “ortak tarihimiz, kültürel mirasımız ve kardeşlik bağlarımız ilişkilerimizi pekiştirmiştir” dedi.

Ertuğruloğlu, “KKTC 11 kasım 2022’de TDT’ye anayasal adı ile gözlemci üye olarak kabul edilmiş. Ve büyük türk dünyasında hakkı olan yerini almıştır. Bizler için 4-14 ekim 2023 de cumhurbaşkanımız sn ersin tatarın bakü’yü ziyareti ve Aliyev ile görüşmesi tarihi bir olaydır. Cumhurbaşkanımız baküde bulunduğu süre içerisinde en yüksek seviyede ağırlanmış ve devlet protokolü uygulanmıştır. Aliyev’in Azerbaycan olarak KKTC’nin TDT’na asil üye olmasını destekliyoruz. Bu çok doğaldır, çünkü tarihsel açıdan KKTC Türk dünyasının bir parçasıdır ve orada yaşayan türkler bizim kardeşimizdir ifadeleri bizler için çok önemli ve anlamlıdır. KKTC ve Azerbaycan meclislerinde milletvekillerimizin evet oyu vermesi ile kurulan azerbaycan KKTC parlamentolararası dostluk gurubu ülkelerimiz arasındaki ilişkilere yeni bir ivme kazandırmıştır” dedi.

Kıbrıs Türklerine uzun yıllardır uygulanan bizçok alandaki haksız izolasyonun ve ambargoların yıkıcı sonuçlarının Anavatan Türkiye’nin her alandaki sonsuz desteği ie aşılmaya çalışıldığını belirten Ertuğruloğlu, Azerbaycan Cumhuriyeti’nin KKTC’ye verdiği desteğin mutlu edici ve güç verici olduğunu belirtti.

Ertuğruloğlu, “diğer Türk Devletleri Teşkilatı üyesi türk soydaşlarımızdan da aynı adımları atmalarını beklediğimizi vurgulamak isterim” dedi.

Ertuğruloğlu, “KKTC olarak TDT’nin bir parçası olmaktan onur duyuyor ve bu işbirliğini daha da ileriye taşımayı arzuluyoruz. Bu yönde atılacak tüm adımları desteklediğimizi belirtmek isterim” dedi.

Ekonomik, kültürel ve siyasi alanlarda ortak projeler ve gelişimlerle birbirimize destek olmalı ve dayanşmamızı güçlendirmeliyiz” diyen Ertuğruloğlu iki ülke arasındaki ortak çalışmaların önemine işaret etti.

KKTC’nin sürdürülebilir bir gelecek inşa etmeye kararlı olduğunu vurgulayan Ertuğruloğlu, “Türk dünyasının Doğu Akdenizdeki önemli bacağı olan ülkemizin bölgesel ulaşım bağlarını iyileştirmenin ekonomik büyüme ve kalkınma için hayati önem taşıdığına inanıyorum” dedi.

İki ülke arasındaki işbirliğinin önemine işaret eden Ertuğruloğlu, işbirliği ile Türk dünyasına sürdürülebilir ve müreffeh bir gelecek yaratılabileceğini söyledi.

“ TDT’nın güçlü ve birlik içerisinde olması sadece türk dünyasının değil, dünyanın da barış ve istikrarına katkı sağlayacağına olan inancımızın tam olduğunu , KKTC olarak büyük türk dünyasının bir parçası olmaktan gurur duyduğumuzu ve işbirliğimizi daha da ileriye götürmeyi arzu ettiğimizi yinelemek istiyorum”

Bakan Ertuğruloğlu, toplantıdaki konuşmasının önemli bir bölümünü Kıbrıs davasına ayıran ve Kıbrıs Türkünün tabi tutulduğu haksızlıklara son verilmesini vurgulayan Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’a da teşekkür etti.

Haftanın Öne Çıkanları

Dışişleri Bakanı Ertuğruloğlu, zirvede konuştu

2024-07-06 18:22 - Kıbrıs

Mavi Markasının Kuruluş Hikâyesi

2024-07-06 18:17 - Gündem

TDT Devlet Başkanları Gayriresmi Zirvesi’nde ”Karabağ Deklarasyonu” imzalandı

2024-07-06 18:18 - Gündem

Carrefoursa Bursa Alışveriş Merkezi’nin satış işlemi gerçekleştirildi

2024-07-06 18:07 - Gündem

Dünya Neden Benzinli ve Dizel Araçlar Arasında Kararsız?

2024-07-06 17:53 - Gündem

Düzce'de bir evden 42 kamyon çöp çıktı!

2024-07-06 17:07 - Gündem

10 Milyar Civarı Şifre Sızdırıldı

2024-07-06 17:02 - Gündem

Kripto Para Hırsızlıklarında Çok Ciddi Artış Yaşanıyor

2024-07-06 16:27 - Gündem

Fransız seçmenler yarın bir kez daha sandık başında olacak

2024-07-06 16:08 - Gündem

Maç günü kebap siparişleri hem Türkiye hem Avusturya'da şinitzeli geride bıraktı

2024-07-06 16:07 - Gündem

İlgili Haberler

Cumhurbaşkanı Tatar, Işık Vedat ve ailesini ziyaret etti

20:42 - Kıbrıs

İMO, “Taşınmaz Mal Krizinin İnşaat Sektörüne Etkisi” konulu panel düzenledi

19:33 - Kıbrıs

Ercan Havalimanı’nda yolcu sayısı yüzde 24.7, uçak sayısı ise yüzde 14.28 arttı

15:03 - Kıbrıs

Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi toplandı

14:13 - Kıbrıs

Tıp-İş sağlık sistemi ve acil servislerde yaşanan sorunlara işaret etti

12:53 - Kıbrıs

Günün Manşetleri

Cumhurbaşkanı Tatar, Işık Vedat ve ailesini ziyaret etti

20:42 - Kıbrıs

İMO, “Taşınmaz Mal Krizinin İnşaat Sektörüne Etkisi” konulu panel düzenledi

19:33 - Kıbrıs

Metehan'daki yangın kontrol altına alındı

19:27 - Gündem

Metehan'da dere yatağında yangın

19:18 - Gündem

Naimoğulları: “Üreticinin elindeki kuzuya bakacak gücü kalmadı”

18:58 - Gündem