ERT Mekanik Mühendislik CEO'su Ali Eralp Ertürk, "Yazın sıcak havalardan bunaldığımızda kışın da ısınmak için ev ve iş yerlerimizde kullandığımız ve hayatımızın vazgeçilmezi olan klimaların bakımı sağlık, bütçe ve çevresel faktörler açısından oldukça önemli. Zamanı geldiği halde bakımı yaptırılmayan klimalar, yüksek fatura, düşük enerji verimliliği ve kullanım ömrünün kısalması gibi durumlara yol açmakla kalmıyor, alerji gibi sağlık sorunlarına da sebebiyet verebiliyor" dedi.
Klimaların daha yüksek performans göstermesi ve uzun ömürlü olması için düzenli bakımın şart olduğunu vurgulayan Ertürk, “Ev tipi klimalar için yılda 1 bakım yaptırılması önerilir, ancak sağlıklı bir kullanım ve kaliteli bir serinlik için ideal periyodun altı ayda bir olduğunu düşünüyoruz. Ticari klimaların ise üç ayda bir bakım ve kontrol işlemlerinden geçirilmesi tavsiye edilir" diye konuştu.
"KLİMA BAKIM İŞLEMLERİNİ İŞİN EHLİ KİŞİLERE BIRAKMANIZ ÖNERİLİR"
Ertürk, yaza girerken bakımı yapılmayan klimalarda oluşabilecek arıza, düşük performans ve yüksek fatura konusunda kullanıcıları uyardı. Ertürk, "Sürpriz arızaların önüne geçebilmek ve yaz aylarında daha kaliteli serinlik için klimaların periyodik bakımının yetkili servisler tarafından yaptırılması gerekiyor. Klima bakımı önem verilmesi gereken bir konudur ve işin ehli kişiler tarafından yapılmalıdır. Özellikle bazı özel klima parçalarının bakımları ile filtre temizlikleri için zarar vermeyen kimyasal maddeler kullanılmaktadır. Bu kimyasalların bilinçsiz kullanılması, klima bakımlarının yapılmaması ya da yanlış yapılması gibi durumlar sağlığınızı riske atacağından, bakım işlemlerini işin uzmanı kişilere bırakmanız önerilir" ifadelerini kullandı.
Klima bakımında ilk olarak yetkili servislerin aranması gerektiğini ifade eden Ertürk, klima bakımında dikkat edilmesi gereken aşamaları anlattı:
"Arıza anında yetkili belgesi olan servis aranmalıdır. Klima bakımı sırasında kullanıcılar ilk olarak yetki belgesi olan servisleri aramalıdır. Aksi takdirde yetki belgesi olmayan servislerin kullanacağı orijinal olmayan yedek parçalar, ilerde cihazda daha büyük arızalara neden olur ve cihaz garanti koşullarının dışında kalır. Toz filtreleri temizlenmediğinde klimaların performansı ve hava kalitesi düşer. Klima sistemleri, iç mekân hava kalitesini önemli ölçüde etkiliyor. Kirli ve bakımsız sistemler, iç mekân havasını kirletiyor. Toz filtreleri temizlenmeyen, eskiyen parçaları değiştirilmeyen klimaların performansı düşerken çevreye kötü koku ve bakteri yayılmasına da sebebiyet veriyor. Kirli filtreler ve tıkanmış hava kanalları daha fazla enerji tüketilmesine neden oluyor. Cihazların daha verimli çalışmasını sağlamak için ise düzenli bakımlar gerçekleştirmek gerekiyor. Verimli çalışan bir klima sistemi, enerji tüketimini azaltarak çevresel etkileri azaltıyor. Daha az enerji kullanımı, sera gazı emisyonlarını düşürmeye yardımcı oluyor. Düzenli bakım, klima cihazının ömrünü uzatarak uzun süre sorunsuz çalışmasını sağlıyor. Klima bakımı aynı zamanda, olası arızaların erken tespit edilmesi ve maliyetli onarımları önleme gibi konularda büyük önem taşırken cihazın beklenmedik bir şekilde bozulmasını da engelliyor."
DHA
Kaynak: SACITASLAN.COM