Elazığ’daki maden göçüğünde kahreden ihmal iddiası: Madende ikinci kaçış yolu yapılmamış

Eski Elazığ Maden Mühendisleri Odası İl Temsilcisi ve maden mühendisi Mehmet Rojbin Bingöl, Palu ilçesinde krom madeninde meydana gelen 4 işçinin yaralandığı göçükte ihmaller olduğunu öne sürerek “Göründüğü kadarıyla birinci kaçış yapılmış ama ikinci kaçış yolu ya

Gündem - 6 ay önce

Elazığ Maden Mühendisleri Odası'nın eski il temsilcisi Mehmet Rojbin Bingöl, Palu ilçesinde krom madeninde meydana gelen 4 işçinin yaralandığı göçükte ihmaller olduğunu öne sürdü.

Bingöl, madende birinci kaçış yolunun yapıldığını ancak ikinci kaçış yolunun yapılmadığını söyledi. 

Palu ilçesine bağlı Kayaönü yakınındaki Bedri Aydın’a ait krom madeninde 26 Şubat’ta göçük oldu. İşçilerden biri kendi imkanlarıyla kurtulurken, göçük altında kalan, maden ocağının sahibi Bedri Aydın’ın da oğlu olan Zülfü Aydın ile Ahmet Çelik ve Yunus Yaral ekiplerin çalışmasıyla kurtarıldı. Yaralı 3 işçinin hastanedeki tedavileri sürüyor.

"İHMAL VAR"

Eski Elazığ Maden Mühendisleri Odası İl Temsilcisi ve maden mühendisi Mehmet Rojbin Bingöl, yaşanan göçük olayında gözlemlerine göre ihmal olduğunu iddia etti.

Bingöl, “Bu ocakta yaklaşık 1,5 yıl önce işletmeye geçilmiş. Daha önce arama yapılmış, sonradan işletmeye geçilmiş. Üretim esnasında galeri sürme yöntemiyle faaliyetlerini devam ettiriyor. Tahkimat sistemi uygulanmış. Sahadan yapılan incelemeler, diğer meslektaşlarımızdan almış olduğumuz bilgilere dayanarak ve bizim gözlemlerimize göre ocakta ilerleme yapılıyor, tahkimat yapılıyor ve çok büyük ihtimalle bunlar cevhere ulaştılar. Kromu almak için ani bir manevrayla bir an önce madeni çıkartmak için söküm yaptılar. Bunun yaparken göründüğü kadarıyla birinci kaçış yapılmış ama ikinci kaçış yolu yapılmamış. Şayet ikinci kaçış yapılmış olsaydı kimsenin burnu kanamadan kurtulacaklardı. Tahkimatın üstüne teker dediğimiz destekleyici materyaller büyük ihtimalle kullanılmamış. Kütlenin düşüşü ve kazanın oluşu onu gösteriyor. Galeride bir ihmal var. Tek sevindirici taraf hafif yaralanmayla olayı kapatmamız” dedi.

"YANLIŞ KAZI YÖNTEMİ İLE MAALESEF GÖÇÜKLER OLUŞUYOR

Mehmet Rojbin Bingöl, Elazığ’da 200’ün üzerinde maden ocağı olduğunu vurgulayarak, şunları söyledi:

“Buradan yola çıkarak şu noktaya varmamız gerekiyor; Elazığ bölgesi madenciliğin yoğun olduğu bir şehir. Buralarda sıkı denetimler ve mühendislik hizmetleri verilmesi şartıyla bu kazaların hepsinin önüne geçilebilir. Madencilik faaliyetleri yürütülürken muhakkak mühendislik hizmeti alınması gerekiyor.

Diploma kiralamasıyla, yani mühendisin diplomasını alıp göstermelik koyup, ‘sen otur, sana şu kadar maaş veririz’ şeklinde değil, bir mühendisin o ocağın sürekli başında olması, ocağın denetlenmesi ve kontrol etmesi gerekiyor ki bu tür kazaların önüne geçebilelim. Kayaönü bölgesindeki kazaların olmasının tek sebebi metalik madenin zenginleştiği bir bölgedir. İlerleme yapılırken cevhere varıldığında bir an önce onu alma peşinde olup hemen üretime geçiyorlar.

Kazanın yaşandığı ocakta cevhere ulaşılmış, güzel bir damar kalınlığı yakalanmış. Emniyet önlemleri alınmış olsa sıkı, doğru bir tahkimat yapılmış olsaydı göçme meydana gelmeyecek, bu kaza önlenecekti. Yer altı hareket halindedir. Boşluklar olabilir. Jeolojik verilerden yararlanmayıp yanlış bir kazı ve ilerleme yöntemi ile maalesef göçükler oluşuyor ve bu göçükler ölümcül kazalara sebep olabiliyor. O bölgedeki kazaların sebebi budur. Coğrafyayı, topoğrafyayı okumamamızdan dolayı yanlış ilerleme ve madencilik tekniklerinden dolayı kazalar meydana geliyor.”

2021 VE 2023’TE ÖLÜMLÜ KAZALAR YAŞANDI

Aynı köyde 2021 ile 2023 yıllarında farklı maden ocaklarında yaşanan kazalarda işçi ölümleri yaşanmıştı. 2021'de krom çıkarılan özel bir maden ocağında çalışan kuzenler Salih Yıldırım (29) ile Adem Yıldız (30), asansör olarak kullanılan vagondaki demirin kopması sonucu 25 metreden düşerek hayatını kaybetti. 2023'te ise yine farklı bir krom madeninde yaşanan patlama sonucu göçük altında kalan 2 işçiden Remzi Tahtacı yaşamını yitirdi.

Kaynak: DHA Etiketler gündem elazığ maden facia
Haftanın Öne Çıkanları

Zahra Sokak’taki olaylı kavga: Tutuklanan 14 kişi mahkemeye çıkarıldı, 25 kişi daha aranıyor…

2024-02-24 16:41 - Kıbrıs

Erhan Arıklı’ya “Yılın En Başarılı Bakanlık Hizmet Ödülü” takdim edildi

2024-02-24 16:37 - Kıbrıs

TRT Kıbrıs Temsilcisi Karahasan’ın da adı ‘sahte diploma’ meselesine karıştı

2024-02-23 17:08 - Kıbrıs

Elazığ’daki maden göçüğünde kahreden ihmal iddiası: Madende ikinci kaçış yolu yapılmamış

2024-02-29 13:04 - Gündem

Açlık sınırı asgari ücrete yaklaştı

2024-02-29 13:03 - Gündem

Böyle evlat olmaz olsun! Engelli babası ile oğlunu damdan aşağı attı, annesini de dövdü

2024-02-29 12:59 - Gündem

Seni pis lağım faresi foncu! Seçil Erzan'a en yakınlarının bile demediği laf kalmamış

2024-02-29 12:53 - Gündem

KidZania İstanbul, ‘Ezber Bozan Yetkinlikler’ çalıştayına ev sahipliği yaptı

2024-02-29 12:52 - Gündem

Emekçi Kadınlar Kooperatifi “Kadın Kooperatifleri ve Yerel Dayanışma Paneli” düzenliyor

2024-02-29 12:49 - Kıbrıs

Tatar, Basketbol Federasyonu kabul etti

2024-02-29 12:48 - Kıbrıs

İlgili Haberler

Cenazeye giderken kaza yaptılar: 4 ölü, 2 yaralı

14:08 - Gündem

Bölücü terör örgütüne 36 ilde operasyon: 222 gözaltı

13:22 - Gündem

Baṣbakan Üstel,İzmir Karşıyaka’daki yangın nedeniyle geçmiş olsun mesajı yayımladı

13:17 - Gündem

Almanya Otobanlarında Benzinin Bitmesi Neden Yasak?

13:03 - Gündem

Lefke şehitleri törenle anıldı

12:53 - Gündem

Günün Manşetleri

Barolar Birliği, Gençlik Dernekleri başkanlarıyla toplantı yaptı

13:37 - Kıbrıs

Baṣbakan Üstel,İzmir Karşıyaka’daki yangın nedeniyle geçmiş olsun mesajı yayımladı

13:17 - Gündem

Lefke şehitleri törenle anıldı

12:53 - Gündem

Teknecik’teki arızaların hızlı giderilmesi amacıyla yasa gücünde kararname…

11:28 - Gündem

TBMM Genel Kurulunda, CHP'nin “genel görüşme açılması” önergesi kabul edilmedi

11:22 - Gündem