Gizemi çözülmemiş uçak kazaları veya kayboluşları, merakımızla korkumuzu bir araya getiren, havacılık tarihinin en esrarengiz olayları arasında.
Kayıp uçaklar, kayıtları olmayan son anlar ve sebebi çözülemeyen kazalar hem uzmanları hem de bizi derin bir meraka sürüklüyor. Bunlardan 5 tanesine bakalım.
2014’te yaşanan Malezya Havayolları uçağının gizemi, havacılık tarihinin en pahalı aramasına yol açtı.
8 Mart 2014 tarihinde Malezya’daki Kuala Lumpur’dan kalkıp Pekin’e doğru yola çıkan; içinde 227 yolcu ve 12 kişilik mürettebatı barındıran uçak, Malezya hava sahasındayken rotadan sapıp aniden radardan kayboldu. Derin arama çalışmaları yapılsa da uçağın gövdesi hiçbir zaman bulunamadı.
Kayıp uçağı arama, 143 milyon dolara mal olarak havacılık tarihinin en pahalı araması oldu. 1495 sayfalık raporda, uçağın kasıtlı olarak manipüle edilip rotasından çıkarıldığı tahmin ediliyor ancak bunun neden yapıldığı veya gerçekliği hâlâ tam olarak bilinmiyor.
Flying Tiger Line uçuşunda ne enkaz bulundu, ne insanlar…
16 Mart 1962 tarihinde Amerika askerî personellerini taşıyan uçak, California’dan Güney Vietnam’a doğru yola çıktı. Uçakta 93 asker, 11 sivil mürettebat ve 4 Vietnam vatandaşı vardı. Guam’da yakıt ikmali yaptıktan sonra ortadan kayboldu.
Uçaktaki kişiler hiçbir zaman bulunamadı, Sivil Havacılık Kurumu ise uçağın uçuş sırasında patladığına karar verdi ancak uçağın kalıntıları bulunamadığı için net bir sebebe hiçbir zaman ulaşılamadı.
Pilotun sigara içmesi sonucu düştüğü tahmin edilen EgyptAir uçağının akıbeti net değil.
19 Mayıs 2016 tarihinde EgyptAir’ın yolcu uçağı; içinde 56 yolcu ve 10 kişilik mürettebatla Paris’ten Kahire’ye doğru yola çıkmıştı. Yunan hava sahasına giriş yapan uçak, bir süre sonra radardan çıktı ve bir daha iletişime geçilemedi. Girit Adası ile Kuzey Mısır arasında bir bölgede enkaz olmuştu.
Kazanın sebebi hâlâ gizemini koruyor. Kimileri terör saldırısı olduğunu söylerken kimileri kontrol altına alınamayan bir yangının sebep olduğunu iddia ediyor. Hatta bulunan güçlü yangın kanıtları sebebiyle pilotun kokpitte sigara içtiğini iddia edenler bile var. Kokpitteki dumanın boşaltılmaya çalışılmasını gösteren kanıtlar, en çok bu teorinin güçlü olmasını sağlıyor.
1957’den beri çözülemeyen gizem: Pan American World Airways’in kazası
8 Kasım 1957’de San Francisco’dan Honolulu Uluslararası Havalimanı’na doğru yola çıkan uçak, Pasifik Okyanusu’na düştü ve 36 yolcunun tamamı ile 8 kişilik mürettebat hayatını kaybetti. Arama kurtarma çalışmalarında, yolcuların birçoğunda can yelekleri olduğu, yani yere çakılmaya hazırlıklı olduklarına işaret ediyordu.
Uçak kaybolmadan önce herhangi bir acil durum çağrısı da yapılmamıştı. Cesetlerde ise ciddi yanık izleri vardı ancak patlama veya yangına dair kesin bir kanıt bulunamadı. Kazanın sebebi hâlâ gizemini koruyor.
Gelelim Türkiye’ye: İzmir’de 66 kişinin hayatını kaybettiği THY uçak kazası…
26 Ocak 1974’te İzmir’den kalkış yapan Türk Hava Yolları Uçağı, İstanbul’a doğru yola çıkmıştı. Kalkıştan hemen sonra uçak düşerek alev aldı. 4’ü mürettebat olmak üzere 66 kişi hayatını kaybetti.
Uçağın düşüş şekli ve nedenleri üzerine, kalkış sırasında meydana gelen teknik arızalar ya da pilotaj hatası gibi birçok teori olsa da “Kesin şu sebepten oldu.” denilen bir sonuca varılamadı. Kazadan 16 yıl sonra, dönemin Ulaştırma Bakanı Ferda Güley, pilotların alkollü oldukları gerçeğini kamuoyundan sakladığını itiraf etti.
Kaynaklar: Smithsonian, Britannica, Wikipedia, New York Postİlginizi çekebilecek diğer içeriklerimiz:
Kaynak: WEBTEKNO.COM