Dünyanın en hızlı büyüyen canlıları içinde ilk 5’te yer alan boğa yosunu, görüntüsü nedeniyle "kırbaç yosunu" olarak da anılmakta.
Ancak bu canlının özellikleri yalnızca bunlarla sınırlı değil.
Bu yosun türü, kırbaç benzeri görünümü sebebiyle boğa veya kırbaç yosunu olarak anılır.
Bu organizma türü ağırlıklı olarak Şili kıyılarında, Güney Yeni Zelanda’da ve Avustralya’nın Macquarie Adası’nda yaşar. Şaşırtıcı bir şekilde günde 35 cm’ye kadar uzayabilir ve 1 yıl içinde boyu, 40 metre yüksekliğe kadar ulaşabilir.
Bu organizma, hava keselerine sahip değildir fakat yosunun bıçakları, içindeki benzersiz petek yapısı sayesinde yüzebilir ve bu da yosunun güçlü dalgalardan zarar görmesini önlemeye yardımcı olur.
Ayrıca büyüdüğü ortamda pek çok deniz canlısına da yuva sağlar.
Bu sebeple hasat edilme durumu, sıkı bir şekilde denetlenir. Yine bu türün çoğalma oranları çok düşüktür ve bu sebeple hasat edilmesinin ekolojik etkileri çok büyüktür.
Ek olarak fotosentez yaparak atmosferdeki karbondioksiti emer ve iklim değişikliğiyle mücadeleye katkı sağlar. Zaten bu canlının denizden dışarı çıkarılması bir hayli zordur. Çünkü yosunlar birbirine yapışık sayılır ve aynı anda onlarca yosun çıkartılır.
Öte yandan içeriğindeki karragenan sayesinde gıda endüstrisinde kalınlaştırıcı olarak kullanılan boğa yosunu; mineral, kalsiyum ve potasyum bakımından çok zengin olduğundan, turşu ve konserve olarak sofralara gelir.
Hatta el sabunu, şampuan ve çeşitli temizlik aletlerinde de yaygın şekilde kullanılır.
Kaynaklar: Wikipedia, iNaturalistİlginizi çekebilecek diğer içeriklerimiz:
Kaynak: WEBTEKNO.COM