Kadınların neden para patolojilerine erkeklerden daha yatkın olduğunu düşünürken aklınıza yumurtalık hormonları olduğunu da eklemelisiniz. Erkekler için ise öne çıkan tabii ki testosteron oluyor.
Âdeta bir dedektif gibi hormonlarımızın satın alma davranışlarımızı nasıl şekillendirdiğini gördükten sonra alışveriş dönümlerinizde âdet döngülerinize ya da testosteron seviyelerinize bir daha bakacaksınız.
Hormonlar, vücudumuzda çeşitli işlevleri yöneten kimyasal haberciler.
Bu kimyasal maddeler, beynimizdeki ve vücudumuzdaki hücreler arasında iletişimi sağlıyor. Özellikle dopamin ve serotonin gibi hormonlar, mutluluk ve memnuniyet hissimizi kontrol ederken alışveriş yapma sürecinde de önemli rol oynuyorlar.
Ödül ve zevk hissi ile bağlantılı dopamin, yeni bir şey satın aldığımızda yükseliyor ve bize geçici bir mutluluk hissi veriyor. Bu da alışverişin bağımlılık yapıcı bir yönünü açıklar türden. Araştırmalar, özellikle indirim zamanlarında ve beklenmedik fırsatlar karşısında dopamin seviyemizin arttığını da gösteriyor.
Duygu durumumuzu düzenleyen serotonin ise öz güvenimizle de yakından ilgili. Serotonin seviyesi yüksek olan kişiler daha pozitif hissediyor ve alışveriş yaparken daha kararlı olabiliyor. Düşük serotonin seviyesine sahip kişiler ise genellikle kendilerini daha iyi hissettirecek şeyler satın alma eğiliminde.
Kadınların, âdet günlerine göre alışveriş tarzları değişiklik gösteriyor.
1 ila 7. günler arasındaki yani âdetin başladığı dönemde hormon seviyeleri düşük seviyede oluyor ve bu da alışverişte durgunluk demek. Yani dürtüsel alışveriş yapma ihtimali düşükken daha pratik alışveriş dönemine işaret. Temizlik malzemeleri, ped, temel ihtiyaçlar gibi.
Östrojen seviyeleri, ovulasyon (yumurtlama) döneminde zirve yapıyor. Diğer kadınlara göre göreceli avantaj sağlayacak ürünler tercih ediliyor. Giysi, makyaj ve aksesuar gibi. Birçok kadın, bu dönemde olduğunun farkında olmadığından erkeklere daha fazla dikkat ettiklerinin de farkında olmuyor. Aslında bu da çiftleşme döneminde olmaktan kaynaklanıyor.
15 ila 20. günler arasında ise hamilelik beklentisi sebebiyle progesteron seviyeleri artıyor ve gerçekten hamile olunmasa bile ev eşyaları gibi yuva ile ilgili ürünleri almaya istek artıyor.
Âdet öncesi gerginlik (PMS) döneminde neler oluyor?
21 ila 28. günler yani PMS (âdet öncesi gerginlik) döneminde eğer hamile değilseniz östrojen, başlangıç seviyesine düşüyor. PMS’nin alışverişi ve diğer şeyleri nasıl etkilediği, kişiden kişiye göre değişse de genellikle kadınlar alışverişe çıktıklarında, diğer kadınların ne giydiklerine ve kendilerinin bunlarla nasıl görüneceklerini düşünüyor.
Bunun yanı sıra PMS döneminde kadınların duygusal durumları bildiğiniz üzere etkileniyor. Hormonal değişimler nedeniyle kendini duygusal ve hassas hisseden kadınlar da “duygusal alışveriş” yapıyor. Yani kendilerini daha iyi hissettirecek ürünler tercih ediyor. Konforlu giysiler, atıştırmalıklar bunlara örnek verilebilir. Amaç, anlık rahatlama arayışı.
Kaynak: WEBTEKNO.COM