HABER7
Kassam Tugayları’nın 7 Ekim’deki Aksa Tufanı operasyonunda tarihin en büyük darbesini alan İsrail, soykırım saldırılarına 4 günlük ateşkes anlaşmasıyla ara verirken, ağır tahritabata uğrayan ekonomisine de çare arıyor.
SOYKIRIM SALDIRILARININ FATURASI AĞIR OLDU
Gazze Şeridi’nin bölgesindeki yerleşimci işgalcileri roketlerden korumak için Gazze’den uzak noktalara kaydırarak otellerde barındıran, birçok İsraili’nin havayoluyla ülkeyi terk etmesini seyreden, ülkedeki Arap işçileri kovan ve 300 bin kişiyi işinden ederek yedek asker olarak orduya çağıran İsrail büyük bir işgücü kaybı yaşıyor. Savaş nedeniyle günde 1 milyar dolar harcayan İsrail, iş sektöründe ise çalıştıracak işçi bulamıyor. Üretim tesislerinde çarkların yavaş döndüğü İsrail’de, gıda sektörüne yön veren tarım faaliyetleri de durma noktasına geldi.
İşgal edilen topraklarda 7 Ekim’den bu yana zirai üretim yapamayan İsrail, gözünü Afrika’ya dikti.
DOĞU AFRİKA’DAN YÜZLERCE İŞÇİ TAŞIDILAR
İsrail, Doğu Afrika ülkesi Malavi’den işçi transferine başladı.
Öte yandan, ulusal medyada yer alan haberde, başkent Lilongwe'ye ulaşan bir İsrail uçağının hafta sonu 200'e yakın Malaviliyi İsrail'e taşıdığı aktarıldı.
Malawi24’ün haberine göre, Malavi Çalışma Bakanlığı ile İsrail makamlarının anlaşma gerçekleştirdiği ve bu kapsamda yaklaşık 200 kişinin İsrail’e getirileceği bildirildi.
24 Kasım’da Malavi Kamuzu Uluslararası Havaalanı’na inen İsrail Airbus A321-251 uçağının gece saatlerinde işçilerle birlikte Tel Aviv’e uçtuğu kaydedildi.
UCUZ İŞ GÜCÜ
Malavili işçilerin İsrail’deki işgal topraklarında saatte 8 dolara çalıştırılacakları ve ziraat sektöründe faaliyet yürütecekleri öğrenildi.
ÖLÜRLERSE İSRAİL SORUMLULUK ALMAYACAK!
İşçilerin, ülkedeki tehlikeyi kabul ederek çalışmaya razı olduklarına ilişkin bir belgeye imza atmayı da kabul ettiği aktarıldı.
“BATACAĞIZ!”
İsrail’de çalışma yürüten bazı en üst düzey ekonomistler, Gazze’ye yönelik savaşının ardından ülkenin yaklaşmakta olan bir ekonomik krizle karşı karşıya olduğu konusunda uyarmıştı. İmzacılar, İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu ve Maliye Bakanı Bezalel Smotrich'e yazdıkları açık mektupta, "İsrail ekonomisinin karşı karşıya olduğu ekonomik krizin büyüklüğünü anlamıyorsunuz" ifadeleri kullanmıştı.
Ekonomistler, “Mevcut davranışın devam etmesi İsrail ekonomisine zarar veriyor, vatandaşların kamu sistemine olan güvenini sarsıyor ve İsrail Devleti'nin içinde bulunduğu durumdan kurtulma becerisini baltalıyor” görüşünde birleşmişti.
Savaş zararı İsrail'in ekonomisini çökertecek
Kaynak: HABER7.COM