"Kanser hastaları proteini yüksek besinler tüketmeli"

Liv Hospital Ankara Beslenme ve Diyet Uzmanı Diyetisyen Zeynep Ece Sungur, kanser hastalarının beslenme düzenine ilişkin bilgi verdi.

Gündem - 6 ay önce

Beslenmenin, kanser tanısı konulduğu andan itibaren tedavi sürecini ve yaşam kalitesini etkileyen önemli bir faktör olduğunu ifade eden Sungur, “Kanser hastalarında kanserin türü, uygulanan tedavi çeşidi ve tedaviye bağlı gelişen semptomlar gibi farklı nedenlerle beslenme sorunları gelişebilir. Bu yüzden kanser hastaları, sadece kanserin fiziksel ve metabolik etkilerinden değil, aynı zamanda tedaviye bağlı gelişen yan etkilerden dolayı da yetersiz beslenme riski altındadır. Kanser hastaları beslenme planına uyması gerekmektedir. Kanser hastalarında sağlıklı vücut ağırlığının, kas ve yağ kütlesinin korunması, beslenme durumunun iyileştirilmesi tedavi sürecine olumlu katkı sağlar ayrıca hastanede kalış süresinin kısalması, enfeksiyon riskinin ve mortalitenin azaltılması için büyük önem taşımaktadır. Kanser hastalarında hastalığa bağlı olarak artan enerji ve besin öğesi ihtiyacının karşılanamaması veya uygulanan tedavinin iştahsızlık, tat-koku duyusunda değişiklikler veya ağız içi yaralar gibi yan etkilerinin görülmesi durumlarında oluşan semptomlara özgü beslenme planlaması yapılmalıdır” ifadelerini kullandı.

‘AĞIZ İÇİ YARA VARSA ACI, TUZLU VE SICAK YİYECEKLER TÜKETİLMEMELİ’

İştah azalması olduğu durumlarda yemek öğünlerinin az ve sık olacak şekilde ayrıca hastanın sevdiği besinlerle sağlıklı bir örüntü oluşturacak şekilde planlanması gerektiğini işaret eden Sungur, şunları söyledi:

“Porsiyon olarak küçük ama enerji ve proteini yüksek olan besinler seçilmelidir. Hastanın ağız içinde yara oluşması durumunda acı, tuzlu, sıcak ve asitli yiyecekler tüketilmemelidir. Bulantı- kusma durumu olduğunda da hastalar yemek pişirilen ortamdan uzak durmalıdır. Öğünlerinde kuru yiyeceklere (tost, kraker, leblebi vs.) yer verilebilir. Yağlı besinler, kızartmalar, ağır kokulu besinler tüketilmemelidir. Yemek yedikten hemen sonra yatılmamalıdır ve sıvı yiyecek ve içecekler yemeklerle birlikte tüketilmemelidir. Kabızlık oluştuğunda günlük beslenmede posadan zengin kuru baklagiller, sebze ve meyveler, tam buğday ürünleri, bulgur, tam buğday makarna, çavdar ekmeği gibi besinler mutlaka tüketilmelidir. Günde en az 8-10 bardak su tüketilmelidir. Hafif düzeydeki egzersizler veya yürüyüş yapılabilir.”

‘İŞLENMİŞ ŞARKÜTERİ ÜRÜNLERİNDEN UZAK DURULMALI’

Kanser hastalarının işlenmiş şarküteri ürünlerinden ve sakatatlardan da mümkün olduğunca uzak durması gerektiğinin altını çizen Sungur, “Açık alanda satılan yiyecekler tercih edilmemelidir. Besinlerin pişirme yöntemlerinin sağlıklı olmasına (ızgara, buğulama, haşlama ve buharda pişirme gibi) özen gösterilmelidir. Kanser hastalarında ilave şeker tüketimi sınırlandırılmalıdır. Tatlı tüketimi yasak değildir ancak sıklığına ve porsiyonuna dikkat edilmelidir. Özellikle iştahın azalması durumunda vücut ağırlığı kaybı devam eden bir hasta için sütlü tatlılar enerji açığını kapatmaya yardımcı olabilmekte ve hastalarda besin alımının artışı için teşvik edici olabilmektedir. Kanser hastalarının beslenmesinde haftanın 1 veya 2 günü sütlü tatlılara yer verilebilmektedir. Aktif olarak kemoterapi alındığı dönemde greyfurt, kivi, nar gibi meyveler kemoterapi ilaçlarının etkinliğini değiştirebileceğinden tüketilmemelidir. Benzer şekilde bitkisel karışımlar, kürler, bitki çayları, besin takviyeleri bazı durumlarda uygulanan tedaviyle etkileşime girmekte, tedavinin seyrini olumsuz etkileyebilmektedir. Bu yüzden bu yiyecekler hekime ve beslenme uzmanına danışılmadan tüketilmemelidir” ifadelerini kullandı.

DHA

Kaynak: SACITASLAN.COM

Haftanın Öne Çıkanları

Zahra Sokak’taki olaylı kavga: Tutuklanan 14 kişi mahkemeye çıkarıldı, 25 kişi daha aranıyor…

2024-02-24 16:41 - Kıbrıs

Erhan Arıklı’ya “Yılın En Başarılı Bakanlık Hizmet Ödülü” takdim edildi

2024-02-24 16:37 - Kıbrıs

TRT Kıbrıs Temsilcisi Karahasan’ın da adı ‘sahte diploma’ meselesine karıştı

2024-02-23 17:08 - Kıbrıs

Sahte diplomalı vekil Emrah Yeşilırmak'mış!

2024-02-20 22:52 - Kıbrıs

Fide Kürşat: “Eylül ayından beri bekleyen süreç dört aydır netleşmedi"

2024-02-20 22:08 - Kıbrıs

"Kanser hastaları proteini yüksek besinler tüketmeli"

2024-02-26 22:47 - Gündem

Ericsson Araştırma Türkiye, ROBUST-6G Projesine Katılıyor

2024-02-26 22:42 - Gündem

Nintendo'yu Baştan Yaratan Satoru Iwata’nın Ağlatan Hikâyesi

2024-02-26 22:37 - Gündem

Meğer işin sırrı sirkedeymiş: Patatesleri sirkeli suda bekletin ve kızartın

2024-02-26 22:33 - Gündem

Cumhurbaşkanı Tatar, TC Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın doğum gününü kutladı

2024-02-26 22:03 - Gündem

İlgili Haberler

InZOI'nin Karakter Oluşturma Fragmanı Yayımlandı

00:08 - Gündem

Black Myth: Wukong, Çin'de PS5 Satışlarını Patlattı

23:33 - Gündem

Girişimcilere finansal destek sunan şirket, 100 girişime yatırım yapmayı hedefliyor

23:07 - Gündem

Shein ve Temu, Mahkemede Karşı Karşıya Gelecek

23:02 - Gündem

Leonid Meteor Yağmuru Nasıl Gök taşı Biliminin Önünü Açtı?

22:42 - Gündem

Günün Manşetleri

Büyükelçi Serim Cumhurbaşkanlığı ve Meclis Yerleşkesi’nde incelemede bulundu

19:27 - Gündem

Maliye Bakanlığı ile Lefkoşa Büyükelçiliği Mutabakat Zaptı imzaladı

19:22 - Gündem

Sağlık Bakanı Dinçyürek,hemşire Rabia Yeşil Kaplan’ın vefatı nedeniyle mesaj yayımladı

17:28 - Kıbrıs

Bakanlar Kurulu Başbakan Üstel başkanlığında toplandı

17:12 - Gündem

Ekinci “KKTC'de Yasa/Mevzuat Yapım Sanatı ve Tekniği” kitabını Töre'ye takdim etti

16:17 - Kıbrıs