Kıb-Tek: 80 milyon dolarlık yatırım yapılacak

Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu (Kıb-Tek), enerjiye 80 milyon dolarlık yatırım yapılacağını duyurarak, bunun kurum tarihinin en büyük yatırımı olduğunu açıkladı. Kıb-Tek tarafından yapılan açıklamada,  yıllar…

Kıbrıs - 4 hafta önce

Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu (Kıb-Tek), enerjiye 80 milyon dolarlık yatırım yapılacağını duyurarak, bunun kurum tarihinin en büyük yatırımı olduğunu açıkladı.

Kıb-Tek tarafından yapılan açıklamada,  yıllar içerisinde ele alınmayan, hasıraltı edilen ve yapılmayan işler ele alınarak bir an önce tamamlanması için çalışmalar yürütüldüğü ifade edildi.

İlk olarak çok uzun yıllardır atıl durumda bırakılan ve halk sağlığı için büyük risk oluşturan klor gazlarının ve tüplerinin bertarafı için ihaleye çıkılarak sonuçlandırıldığının ve sözleşme imzalandığının kaydedildiği açıklamada, “Sözleşmeye bağlı olarak klor gazlarının ve tüplerinin bertaraf edilmesi ile birlikte halkımızın yıllardır maruz kaldığı bu risk ortadan kalkacaktır.” denildi.

Ülkenin ihtiyacı olan enerji üretimi ile ilgili yapılanların da aktarıldığı açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Teknecik Elektrik Santralimize kısa vadede iki adet 50 MW gücünde mobil treyler kazandırdık. Bunun yanında 4 yıldır arızadan dolayı atıl durumda olan 17.5 MW gücündeki Dizel Makina 8'in tamiri tamamlanmıştır ve bir hafta içerisinde devreye alınması planlanmaktadır.  Yine iki adet yaklaşık 40 MW gücünde jeneratör temini için ihaleye çıkılmış, ancak ihaleye teklif verilmemiştir. Kıb-Tek artan enerji ihtiyacını göz önünde bulundurarak tarihinin en büyük yatırımına imza atarak, 40 MW yerine 80 MW gücünde jeneratör temini için karar alınmış ve ihale süreci başlatılmıştır.

Ayrıca tüm santrallerimizin arıza ve bakımlarının yapılarak daha verimli çalışması için EÜAŞ ile birlikte çok ciddi çalışmalar yapılmıştır. Bu periyodik bakımlar EÜAŞ tarafından yapılmıştır ve yapılmaya da devam edilecektir.

Son günlerde dizel makinelerin arızalanmasına sebep olduğu düşünülen tankların altında yıllar içerisinde biriken kirli yakıtın (slacın), ana tanklarda birikmesini önlemek adına slac tankı ihalesine çıkılmış, sözleşme imzalanıp tankların yapımına başlanmıştır. Yaklaşık 5 yılda bir bu yakıt tanklarının bakımının yapılması gerekmekte olup, bu tankların içerisindeki slacların temizlenmesi, ana tanktan günlük tanklara yakıt tahliyesi sırasında makinelere ulaşımının engellenmesi ve bu makinelerin arızalanmasına bilerek veya bilmeyerek sebebiyet verilmemesi gerekmektedir. Bu konuda da önlem olarak tüm tankların yedeklerinin alınması ve buna müteakip mevcut tankların bakımlarının yapılması konusunda karar alınmıştır.”

– “Alınan yakıt numunelerinin analizleri bağımsız laboratuvarlarda yapılmaktadır”

Alınan tüm yakıtların yükleme limanlarında test ve analizlerinin yapıldığının vurgulandığı açıklamada, Teknecik’te boşaltım öncesi alınan yakıt numuneleri analizlerinin de bağımsız laboratuvarlarda yapıldığı belirtildi.

Açıklamada, “Bizler yıllar içerisinde göz ardı edilen ve bu sistemin devamlılığının sağlanmasını engelleyen tüm noktalara inisiyatif kullanarak, sorumluluk alarak el attık, gereken kararları ürettik. İhale süreçlerini ve gereken işlemleri başlattık. Enerji yatırımlarının kısa vadede tamamlanmadığını göz önüne aldığımızda, Kıb-Tek olarak Sayın Başbakan Ünal Üstel'in öneri ve destekleriyle almış olduğumuz kararların ve yapmış olduğumuz yatırımların olumlu sonuçlarını süreç içerisinde halkımız da görecektir.

Haftanın Öne Çıkanları

Kıb-Tek: 80 milyon dolarlık yatırım yapılacak

2024-08-16 18:38 - Kıbrıs

Ahmet Şık ve Alpay Özalan'a kınama cezası

2024-08-16 18:27 - Gündem

Bakan Uraloğlu'ndan köprü ve otoyol zammı açıklaması

2024-08-16 18:08 - Gündem

Instagram'a WhatsApp Profili Ekleme Özelliği Geliyor

2024-08-16 18:03 - Gündem

Bronz iPhone 16 Pro'nun Fotoğrafları Ortaya Çıktı

2024-08-16 17:57 - Gündem

DeFacto'nun deprem bölgesindeki çalışmalarına global ödül

2024-08-16 17:38 - Gündem

Cumhurbaşkanı Tatar, KKTC Merkez Bankası Başkanı Günay'ı kabul etti

2024-08-16 17:37 - Kıbrıs

Efsane Cep Telefonu Nokia N95'in Özellikleri

2024-08-16 17:12 - Gündem

Deprem korkusu bankaları harekete geçirdi

2024-08-16 17:08 - Gündem

Huawei'nin Üçe Katlanan Telefonu Kanlı Canlı Görüntülendi

2024-08-16 16:48 - Gündem

İlgili Haberler

İMO, “Taşınmaz Mal Krizinin İnşaat Sektörüne Etkisi” konulu panel düzenledi

19:33 - Kıbrıs

Ercan Havalimanı’nda yolcu sayısı yüzde 24.7, uçak sayısı ise yüzde 14.28 arttı

15:03 - Kıbrıs

Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi toplandı

14:13 - Kıbrıs

Tıp-İş sağlık sistemi ve acil servislerde yaşanan sorunlara işaret etti

12:53 - Kıbrıs

Hür-İş: Bakanlık Cuma günü Asgari Ücret masasını toplama kararı aldı, sendika eylemi askıya aldı

20:13 - Kıbrıs

Günün Manşetleri

İMO, “Taşınmaz Mal Krizinin İnşaat Sektörüne Etkisi” konulu panel düzenledi

19:33 - Kıbrıs

Metehan'daki yangın kontrol altına alındı

19:27 - Gündem

Metehan'da dere yatağında yangın

19:18 - Gündem

Naimoğulları: “Üreticinin elindeki kuzuya bakacak gücü kalmadı”

18:58 - Gündem

Erhürman BRT’ye konuk oldu

18:52 - Gündem