Yapılan araştırmada, bu rakamın önceki yıllara kıyasla yeni bir rekor olduğu vurgusu yapıldı.
Araştırmaya ilişkin değerlendirmelerini paylaşan Gate.TR CEO’su Kafkas Sönmez, “Araştırmaya katılanların yüzde 23’ü, yaklaşık dört kişiden biri, önümüzdeki 12 ay içinde kripto para satın alma olasılığını çok yüksek olarak değerlendiriyor. Bu oran 2021’de yüzde 3’tü. Yalnızca bu veri dahi, kripto para birimlerine dair küresel farkındalığın boyutlarını ortaya koyuyor” dedi.
Araştırmada halihazırda kripto para birimlerine sahip olan 5 kişiden üçünün, önümüzdeki dönemde daha fazla kripto yatırımı yapmayı planladığı da görüldü. Demografik kırılıma bakıldığında ise Z ve Y kuşağının yüzde 74’ünün, önümüzdeki yıl kripto para birimi almaya diğer kuşaklara kıyasla daha istekli yaklaştığı tespit edildi.
‘YATIRIMCILAR KRİPTO PARA BİRİMİ ALMAKTAN VAZGEÇMİYOR’
Özellikle Y ve Z kuşağına mensup erkek kullanıcıların kripto para birimlerine duyduğu ilginin araştırmanın demografik kırılımında dikkat çektiğini belirten Kafkas Sönmez, “Kripto para piyasaları için 2024’ün ilk yarısı oldukça güçlü geçse de ikinci yarıdaki belirsizlikler piyasadaki dalgalanmaları artırdı. Buna rağmen yatırımcıların kripto para birimi almaktan vazgeçmediğini, biriktirme konusunda istekli olduğunu görüyoruz. Kripto özellikle genç kuşak için yeni bir servet ve finansal özgürlük oluşturma mekanizması olarak görülüyor. Z ve Y kuşağının yatırım portföylerinde kripto para birimlerine yer vermesi bu açıdan anlamlı” ifadelerini kullandı.
‘EĞLENCE OLARAK GÖRENLER AZALIYOR, YATIRIM ARACI OLARAK GÖRENLER ARTIYOR’
Araştırma kapsamında kullanıcılara kripto yatırımlarının amacının da sorulduğunu belirten Sönmez, “Katılımcıların yüzde 75’i, başka bir deyişle 4 kişiden üçü, kripto paraları bir yatırım aracı olarak görüyor. Burada şaşırtıcı bir durum yok gibi görünse de diğer verilerle birleştiğinde anlamlı bir hikaye ortaya çıkıyor. 2021’de kriptoyu eğlence veya hobi olarak görenlerin oranı yüzde 45 iken, 2024’e gelindiğinde bu oran yüzde 31’e istikrarlı bir biçimde geriliyor. Öte yandan kriptoyu bir ödeme aracı olarak görenlerin ve yatırım aracı değeri atfedenlerin oranında kayda değer artışlar tespit etmek mümkün. Tüm bunlar, blokzinciri teknolojisinin ve kripto para birimlerinin içsel değerinin ve kullanım alanlarının yıllar içinde kabul edildiğine, anlaşıldığına güçlü bir işaret oluşturuyor. Şüphesiz, bu ilerlemede hem Türkiye’de hem de dünyada regülatif çerçevelerde yaşanan olumlu gelişmelerin payı da yadsınamaz” diye konuştu.
‘ŞÜPHEYLE YAKLAŞANLARIN GEREKÇESİ GÜVENLİK’
Her şeye rağmen kripto para birimlerine ve blokzinciri teknolojilerine şüpheyle yaklaşanların oranının da hatrı sayılır olduğunu belirten Sönmez, "Katılımcıların yüzde 36’sının kriptoya uzak durmalarının birincil gerekçesi güvenlik endişeleridir. Kripto tüm bu adaptasyon başarısına rağmen güvenlik konusundaki olumsuz tortuların etkisiyle bazıları için temkinli yaklaşılması gereken bir finansal varlık olarak görülüyor. Gate.TR olarak bu noktada merkezi borsalara önemli sorumluluklar düştüğünün farkındayız. Küreselde rezerv kanıtı raporlarını düzenli olarak yayımlayarak, kullanıcı varlıklarının güvende olduğunu periyodik bir biçimde doğruluyoruz. Son teknoloji güvenlik çözümleriyle kullanıcıların gönül rahatlığıyla işlem yapabilecekleri bir platform sunuyoruz. Gate.TR olarak güvenlik konusundaki yetkinliklerimizi ve kriptonun sunduğu fırsatları topluluk etkinliklerimizle ve dijitaldeki etkileşimlerimizle kullanıcılarımıza her fırsatta aktarıyoruz. Söz konusu raporun önümüzdeki yıllardaki edisyonlarında kripto adaptasyonunun çok daha genişlediğine dikkat çeken verilere yer verileceğine inancımız tam" açıklamalarında bulundu.
DHA
Kaynak: SACITASLAN.COM