Kulak tüpü tedavisi ile çocuklarda kalıcı işitme kayıpları önlenebilir

Kulağında uzun süreli sıvı birikimi olan çocuklara tüp takılmadığında işitmede kalıcı kayıp olabileceği uyarısında bulunan Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Merve Tunca, önemli açıklamalar yaptı.

Gündem - 5 ay önce

Liv Hospital Ankara Hastanesi'nden Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Merve Tunca, orta kulak enfeksiyonu ve tedavi yolları ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Kulak zarına tüp takılması işleminin en fazla çocuklarda olsa da yetişkinlerde de sık yapılan işlemlerden olduğunu belirten Tunca, “En sık tüp takılma sebebi ise, orta kulakta uzun süreli sıvı birikimi ve buna bağlı işitme azlığıdır. Sık geçirilen orta kulak enfeksiyonları, östaki tüpündeki fonksiyon bozuklukları, iç kulak rahatsızlıklarında damlaların dış kulak yolundan orta kulağa iletimini kolaylaştırma amacıyla da tüp uygulaması yapılabilir. İşlem sonrası, orta kulaktaki sıvının zardan tüp vasıtasıyla geçerek dış kulak yoluna akmasıyla işitmede iyileşme, orta kulak havalanmasında artış meydana gelir” dedi.

‘TÜP TAKILDIKTAN SONRA KULAK SUDAN KORUNMALI’

Op. Dr. Merve Tunca, sözlerini şöyle sürdürdü; “Sık geçirilen orta kulak enfeksiyonlarında tüp uygulaması yapıldığında enfeksiyon sıklığında belirgin azalma görülmektedir. Tüp uygulaması ile birlikte ağızdan antibiyotik kullanımı olmadan kulak damlalarının kullanımı sonucunda basitçe enfeksiyon kontrolü sağlanabilir. Tüp tatbiki operasyonu sırasında kullandığımız ventilasyon tüpleri (kulak tüpü), kısa süreli (6-12 ay) veya uzun süreli (12 aydan fazla) olacak şekilde yerleştirilebilir. Tüp yerleştirildikten sonra denize veya havuza girerken kulağın sudan korunması önerilir. Belirli aralıklarla kontrollere çağrılarak tüp kontrolleri yapılır.”

‘PASİF İÇİCİLİK NEDEN OLABİLİR’

Op. Dr. Tunca, orta kulak havalanmasını olumsuz etkileyen nedenlere ilişkin şunları söyledi: “Tüp uygulaması ile birlikte yapılması gereken şeylerden en önemlisi östaki disfonksiyonu medikal tedavilerle giderilemiyorsa, cerrahi işlemle tüpler düştükten sonra orta kulağın havalanmasının kolaylaştırılmasıdır. Mevsimsel alerjik rinit, reflü, pasif sigara içiciliği, sık geçirilen üst solunum yolu enfeksiyonları, kalabalık kreş ortamları, geniz bölgesini tutan tümörler ve geniz etinin östaki önünü kapatması gibi nedenlerle işitme kaybıyla birlikte uzun süreli orta kulakta sıvı birikimleri veya zarda retraksiyonlar görebilmekteyiz. Orta kulak havalanmasını olumsuz etkileyen bu gibi nedenler medikal veya cerrahi tedaviler ile giderilmedikçe tüpler düştükten ve zar kapandıktan sonra problemler tekrar yaşanabilmektedir. Bu nedenle patolojinin tekrarlamaması için altta yatan nedenlerin tedavi edilmesi de en az tüp tatbiki kadar önem arz etmektedir. Yarık dudak, damak ve kraniyofasiyal anomalili çocuklarda orta kulakta sıvı birikimi probleminin çok daha sık görülmesi nedeniyle rutin tarama amaçlı Kulak Burun Boğaz muayenesi gerekmektedir.”

‘SIVI BİRİKİMİ OLAN BİREYLER RİSK ALTINDA’

Sıvı birikimi olan çocuklarda tüp uygulaması yapılmazsa dil gelişiminin olumsuz etkilenebileceğini ifade eden Op. Dr. Tunca, “Uzun süreli orta kulakta sıvı birikimi yaşayan çocuklarda gerekli hallerde tüp tatbiki yapılmadığında dil gelişiminde olumsuz etkilenme, okul çocuklarında ders başarısında gerileme, kulak zarında kronikleşen problemler ve orta kulak kemikçiklerinde deformasyonlara bağlı işitmede kalıcı kayıplar, kulak zarında orta kulağa yapışma, kolesteatom gibi problemlere yol açabilmektedir. Sık kulak ağrısı orta kulak enfeksiyonu yaşayan, söylenenleri sıkça tekrarlatan veya televizyon sesini yüksek açarak çok yakından seyreden çocukların, Kulak Burun Boğaz hekimi tarafından değerlendirilmesi gerekmektedir” dedi.

DHA

Kaynak: SACITASLAN.COM

Haftanın Öne Çıkanları

Kulak tüpü tedavisi ile çocuklarda kalıcı işitme kayıpları önlenebilir

2024-04-16 22:42 - Gündem

NASA'dan Mars'tan Taş Örnekleri Getirmek İçin Yardım Çağrısı

2024-04-16 22:37 - Gündem

Google Gemini, Chrome'un Adres Çubuğundan Kullanılabilecek

2024-04-16 22:28 - Gündem

Dubai Uluslararası Havalimanı’nda uçaklar sel sularında güçlükle ilerledi

2024-04-16 21:53 - Gündem

TikTok Üzerinden Etkinliklere Bilet Almak Mümkün Olacak

2024-04-16 21:48 - Gündem

Her Tık, Online Alışverişinizin Fiyatını Değiştiriyor

2024-04-16 21:17 - Gündem

İngiltere'de deepfake’le üretilen müstehcen içerik suç sayılacak

2024-04-16 21:07 - Gündem

TBMM'de sandalye dağılımı değişti

2024-04-16 20:58 - Gündem

Havayolu şirkerti EasyJet, İsrail'e uçuşlarını durdurdu

2024-04-16 20:38 - Gündem

Android, 2024'te iOS'ten 2 Kat Daha Hızlı Büyüyebilir

2024-04-16 20:27 - Gündem

İlgili Haberler

Bağlantısız Otomobiller Sorunlar Yaşıyor

00:28 - Gündem

Video Oyunları Zihinsel Sağlığımıza Faydalı!

23:43 - Gündem

Apple Watch'un Uyku Apnesi Özelliği Nasıl Çalışıyor?

23:03 - Gündem

Bir Bitcoin Madencisi, Tek Başına Blok Ödülü Aldı

22:43 - Gündem

Dış kulak yolu enfeksiyonları her mevsim görülüyor

22:38 - Gündem

Günün Manşetleri

Cumhurbaşkanı Tatar, Işık Vedat ve ailesini ziyaret etti

20:42 - Kıbrıs

İMO, “Taşınmaz Mal Krizinin İnşaat Sektörüne Etkisi” konulu panel düzenledi

19:33 - Kıbrıs

Metehan'daki yangın kontrol altına alındı

19:27 - Gündem

Metehan'da dere yatağında yangın

19:18 - Gündem

Naimoğulları: “Üreticinin elindeki kuzuya bakacak gücü kalmadı”

18:58 - Gündem