“Milli Arşiv ve Araştırma Dairesi Kıbrıs Kitaplığı”na, Mahmut İslamoğlu’nun adı verildi

“60. Kütüphane Haftası” çerçevesinde Milli Arşiv ve Araştırma Dairesi Kıbrıs Kitaplığı'na Araştırmacı, Şair, Öğretmen Mahmut İslamoğlu'nun adı verildi. Ayrıca “Kıbrıs Türk Folklor Araştırmalarında Mahmut İslamoğlu’nun…

Kıbrıs - 6 ay önce

“60. Kütüphane Haftası” çerçevesinde Milli Arşiv ve Araştırma Dairesi Kıbrıs Kitaplığı'na Araştırmacı, Şair, Öğretmen Mahmut İslamoğlu'nun adı verildi. Ayrıca “Kıbrıs Türk Folklor Araştırmalarında Mahmut İslamoğlu’nun Yeri ve Önemi” konulu panel gerçekleştirildi.

Kıbrıs kitaplarından oluşturulan Mahmut İslamoğlu Kıbrıs Kitaplığı’nın açılış törenine, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar da katıldı.

“Mahmut İslamoğlu, yazım tarihimizde önemli bir isimdir” diye konuşan Tatar, İslamoğlu’nun bu yaşına kadar hiçbir zaman sıkılmadan, pes etmeden her zaman üreterek eserleriyle Kıbrıs Türk tarihinde ve edebiyatında müstesna yerini koruduğunu söyledi.

KKTC Milli Arşiv ve Araştırma Dairesi tarafından düzenlenen etkinlikte Mahmut İslamoğlu’nun kısa yaşam öyküsü anlatıldı. İslamoğlu’na anı plaketi takdim edildi.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, etkinlikte Mahmut İslamoğlu’nun bir öğrencisi olarak konuştuğunu vurguladı.

İslamoğlu’nun Güney Kıbrıs’ta kalan İngiliz okulunda hem Türkçe hem de sınıf öğretmeni olduğunu ve kendisine büyük saygı duyduğunu kaydeden Tatar, “Mahmut İslamoğlu’nu tanımak ve onun öğrencisi olmak gerçekten büyük mutluluktur. İslamoğlu, bu yaşına kadar hiçbir zaman sıkılmadan, pes etmeden her zaman üreterek eserleriyle Kıbrıs Türk tarihinde ve edebiyatında, şiirinde önemli bir yere sahiptir ve müstesna yerini koruyacaktır. İslamoğlu, yazım tarihimizde önemli bir isimdir” dedi.

Cumhurbaşkanı Tatar, 1963 hadiselerinde Rumların saldırıları sonrasında Kıbrıs Türklerinin kuzeye yerleştiğini, İslamoğlu’nun Türk tarafındaki İngiliz Maarif Koleji'ni kurarak İngilizcenin yanı sıra Türkçenin de öğrenilmesi için büyük hizmetler verdiğini belirtti.

Tatar, Mahmut İslamoğlu’nun hem öğretmen hem baba hem de herkesin büyüğü olarak samimiyetle bütün süreci yönettiğini kaydetti.

“Milli Arşiv demek geleceğe ışık tutmak demektir” diye konuşan Tatar, böylesine anlamlı bir açılışta emeği geçenlere teşekkürlerini iletti.

Araştırmacı, Yazar, Öğretmen Mahmut İslamoğlu da yaptığı konuşmasında, o yıllarda görevin çok önemli olduğuna dikkat çekti, “Çünkü yabancı unsurlarla beraberdik. Gençlerle ilgilenmek özellikle Türk hocaların göreviydi. Ne mutlu bana ki bunları başarabilmişiz o zamanlarda.” şeklinde konuştu.

Kuzeyde o yıllarda yabancı dilde eğitim veren okul olmadığını kaydeden İslamoğlu, az sayıdaki öğretmenle eğitim verildiğini ve kendisinin de küçük sınıflara İngilizce ve Türk Tarihi dersi verdiğini söyledi.

İslamoğlu, okulun, zaman içinde eğitilmiş Türk gençlerinin yardımıyla bugünkü halini aldığının altını çizdi.

Açılışın ardından düzenlenen “Kıbrıs Türk Folklor Araştırmalarında Mahmut İslamoğlu’nun Yeri ve Önemi” konulu panel kapsamında Prof. Dr. Şevket Öznur, Doç. Dr. Mustafa Yeniasır, Doç Dr. Burak Gökbulut, Dr. Çağın Zort ve Araştırmacı, Yazar Eralp Adanır “Kıbrıs Türk Folklor Araştırmalarında Mahmut İslamoğlu’nun Yeri ve Önemi” konulu sunum yaptı.

Atatürk Öğretmen Akademisi öğrencilerinin katılımıyla Milli Arşiv ve Araştırma Dairesi Konferans Salonunda 11.00-12.30 saatleri arasında yer alan panel, yarın da devam edecek.

Yarınki oturumlarda Prof. Dr. Mesut Yalvaç, Girne Halk Kütüphanesi Sorumlusu Rukiye Kaymak ile Tezarus Yazılım ve Bilgi Hizmetleri Direktörü Serkan İpekçi “Çağdaş Eğitim Sürecinde Kütüphane ve Arşivlerin Yeri ve Önemi” başlığıyla ilgili konuşacak.

Haftanın Öne Çıkanları

“Milli Arşiv ve Araştırma Dairesi Kıbrıs Kitaplığı”na, Mahmut İslamoğlu’nun adı verildi

2024-04-02 14:33 - Kıbrıs

Cumhurbaşkanı Tatar’ın siyasi partilerle görüşmesi tamamlandı

2024-04-02 14:27 - Gündem

Töre, İsmail Sadıkoğlu’nu kabri başında andı

2024-04-02 14:17 - Kıbrıs

İstanbul Şişli'de korkutan yangın! Mahsur kalanlar oldu

2024-04-02 14:07 - Gündem

Bitcoin ödüllü BtcTurk Boğa Koşusu 21 Nisan’da düzenlenecek

2024-04-02 13:53 - Gündem

Dinçyürek: Mağusa Hastanesi Göğüs Hastalıkları Kliniği'nde eksiklikler tamamlandı

2024-04-02 13:48 - Gündem

WhatsApp Durumlarına Kişi Etiketleme Geliyor

2024-04-02 13:47 - Gündem

Üstel, Arıklı ile birlikte Alsancak girişine yeni yapılan çember düzenlemesini yerinde inceledi

2024-04-02 13:38 - Gündem

Marmaray'da intihar girişimi: Seferler yapılamıyor

2024-04-02 13:37 - Gündem

Türkiye'de Yargıtay Başkanı, seçimin 12. turunda da belirlenemedi

2024-04-02 13:32 - Gündem

İlgili Haberler

Harmancı’dan çukura düşen araç hakkında açıklama

20:42 - Kıbrıs

Başbakan Üstel BRT’de gündemi değerlendirecek

16:13 - Kıbrıs

CTP’de kurultay tarihi belli oldu: 16 Mart 2025

14:47 - Kıbrıs

KAMUSEN Başkanı Atan, KTTO Başkanı Deniz’in hayat pahalılığına ilişkin açıklamalarını eleştirdi

10:22 - Kıbrıs

Gazete Manṣetleri 17.09.2024

07:27 - Kıbrıs

Günün Manşetleri

BM yetkilisi, İsrail’in uluslararası STK çalışanlarına vize vermeyi durdurduğunu söyledi

20:57 - Gündem

Harmancı’dan çukura düşen araç hakkında açıklama

20:42 - Kıbrıs

AB'de gelecek yıl elektrikli otomobillerin payının yüzde 24'e ulaşacağı tahmin edildi

18:52 - Gündem

Cumhurbaşkanı Tatar, Adli Yıl Açılışı Resepsiyonu’na katıldı

18:37 - Gündem

Büyükelçi Serim, Gazimağusa bölgesi muhtarları ile bir araya geldi

17:38 - Gündem