?>

Parkinson'un erken evre belirtileri neler?

Dünya genelinde milyonlarca insanı etkileyen Parkinson hastalığı, nörolojik rahatsızlıklar arasında en yaygınlarından biri olarak öne çıkıyor.

Gündem - 2 hafta önce

Nöroloji Uzmanı Yüksel Dede, "Yapılan araştırmalara göre, 65 yaş ve üzerindeki bireylerde görülme sıklığı yüzde 1 civarındayken, ileri yaşlarda bu oranın daha da yükseliyor. Türkiye'de ise yaklaşık 150 bin Parkinson hastası bulunuyor ve bu sayının giderek arttığı belirtiliyor" dedi.

Dr. Dede, hastalığın erken teşhis edilmesi halinde yaşam kalitesinin önemli şekilde yükseldiğini belirterek Parkinson'un uyarıcı olabilecek işaretlerine dikkat çekti.

Yaşlanan nüfusla dünya genelinde Parkinsonlu hasta sayısının artacağının öngörüldüğüne işaret eden Yeditepe Üniversitesi Koşuyolu Hastanesi’nden Nöroloji Uzmanı Dr. Yüksel Dede, hastalığın belirtileri ve risk faktörlerine yönelik önemli bilgiler verdi. Parkinson'u 'beyindeki dopamin üreten hücrelerin zamanla azalmasıyla ortaya çıkan, ilerleyici bir sinir sistemi hastalığı' olarak tanımlayan Uzm. Dr. Yüksel Dede, dopamin eksikliğine bağlı hareketlerde yavaşlama, titreme, kas sertliği ve denge sorunları görülebileceğini anlattı.

AİLESİNDE PARKİNSON HASTALIĞI ÖYKÜSÜ OLANLARDA HASTALIK DAHA ERKEN YAŞLARDA GÖRÜLEBİLİR

Parkinson'un yaşla birlikte artmakla birlikte sadece yaşlı kişilerde görülen bir hastalık olmadığının altını çizen Uzm. Dr. Dede, “Parkinson, genetik yatkınlığı olan kişilerde daha erken yaşta ortaya çıkabilir. Ayrıca pestisitler gibi kimyasallara uzun süre maruz kalmak da hastalığın gelişiminde rol oynayabilir. Özellikle ailesinde Parkinson öyküsü bulunan bireylerin belirtilere karşı daha dikkatli olmaları gerekir" ifadelerini kullandı.

Hastalığın görülme sıklığının cinsiyetler arasında da farklılık gösterdiğini anlatan Uzm. Dr. Dede, “Genel olarak erkeklerde kadınlara göre yüzde 1.5-2 kat daha sık görülür. Bu farkın hormonal, genetik ve çevresel faktörlerden kaynaklandığı düşünülmektedir" dedi.

ERKEN EVRE BELİRTİLERE DİKKAT

Bazı belirtilerin yıllar öncesinden başlamasına karşın erken fark edilmediğinde hastalığın uzun süre sessizce ilerleyebildiğine dikkat çeken Uzm. Dr. Dede, erken evre sinyallerine yönelik şu bilgileri verdi:

“Koku duyusunda azalma, kabızlık, depresif duygu durum, uykuda konuşma, kavga etme gibi sorunları içeren uyku bozuklukları gibi hareket sistemini doğrudan etkilemeyen bulgular hastalığın erken belirtileri olabilir. Bu bulgular katılık, yavaşlık titreme gibi bulgulardan çok daha önce başlayabilirler. Bu belirtiler zamanla ilerleyerek daha belirgin hale gelir. Fark edilmezse uzun yıllar sinsice ilerler."

Uzm. Dr. Dede, "Bu belirtiler genellikle göz ardı ediliyor. Ancak hareketlerde yavaşlama, kas sertliği ve titreme gibi klasik semptomlar ortaya çıktığında teşhis genellikle konulmuş oluyor. Erken dönemde bir nöroloğa başvurmak, hastalığın ilerleyişini yavaşlatmak açısından çok önemli" ifadelerini kullandı.

TEDAVİDE ÖNEMLİ GELİŞMELER VAR

Son yıllarda Parkinson tedavisinde önemli gelişmeler yaşandığının altını çizen Uzm. Dr. Dede, "Daha uzun etkili ve yan etkisi azaltılmış ilaçlar, medikal tedavinin yeterli gelmediği durumlarda devreye girebilecek hareket bozukluklarını dengeleyen infüzyon pompaları ve seçilmiş hastalarda uygulanabilen derin beyin stimülasyonu (beyin pili) gibi cerrahi yöntemler bu önemli gelişmeler arasına sıralanabilir. Özellikle son dönemde birçok alana girmiş olan yapay zeka destekli uygulamalar Parkinson hastalığının takip ve tedavisini desteklemek amacıyla da kullanılmaktadır" dedi.

'BEYİN PİLİ TEDAVİSİNDE UYGUN HASTA SEÇİMİ ÖNEMLİ'

Belirtileri ilaçlarla yeterince kontrol altına alınamayan, ilaç tedavisine yanıt verse de hareketliliğinde günlük yaşamı kısıtlayacak derecede dalgalanmalar yaşayan, genç yaşta Parkinson hastalığı tanısı almış hastalar için beyin pili tedavisinin uygun bir seçenek olabileceğini anlatan Uzm. Dr. Dede, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu tedavi ile hareketle ilgili belirtilerde başarılı şekilde düzelme sağlanır, konuşma problemleri gibi bazı belirtilerde etki sınırlıdır. Bu açıdan tedaviye uygun hasta seçimi büyük önem arz etmektedir."

'KÖK HÜCRE TEDAVİSİ UMUT VADEDİYOR'

Dr. Yüksel Dede, son yıllarda Parkinson tedavisi için de adından söz edilen kök hücre tedavisi konusunda şu bilgiyi aktardı:

"Kök hücreden elde edilen dopamin hücreleriyle yapılan klinik çalışmalar sürüyor. Henüz deneme aşamasında olan ve klinik kullanıma girmemiş bu tedaviler, gelecekte Parkinson hastalığının seyrini değiştirebilir."

HASTALARIN YAŞAM KALİTESİNİ ARTIRABİLECEK ÖNERİLER

İlaçların düzenli kullanımı, sağlıklı beslenme alışkanlıkları ya da egzersiz yapmak gibi basit görülebilecek ama etkili önlemler ile hastaların yaşam kalitesini artırabileceğini hatırlatan Dr. Dede, konuyla ilgili şu önerilerde bulundu:

“Parkinson hastalığında ilaç uyumu çok önemlidir. Hastaların ilaçlarını hekimlerinin önerdiği şekilde düzenli kullanımı, öğünlerine dikkat etmesi gerekir. Parkinson hastalarının ilaçlardan gördükleri yararı ve de yan etkileri takip etmeleri ve hekimlerine bildirmeleri tedaviyi düzenlemek açısından çok yardımcı olacaktır. Parkinson hastalığında yaşam kalitesini olumlu yönde etkileyen önemli faktörlerden biri düzenli egzersizdir (özellikle yürüyüş, pilates ve dans). Denge, yürüme, konuşma ve hatta yutma açısından ihtiyaç duyan hastaların fizik tedavi ile desteklenmeleri günlük hayatlarında büyük fark yaratmaktadır. Beslenme parkinson hastalığında önemli bir yer tutmaktadır. Kabızlıkla mücadele edebilmek için liften zengin beslenmek, bol su içmek ve olabildiğince hareket etmek önemlidir. Dengeli beslenme ile kilo kaybı önlenmeli, kilo alımından kaçınılmalıdır. Parkinson hastalarını günlük hayatlarının içinde sosyal hayata katılıma davet etmek hem ruhsal hem de fiziksel sağlıklarına katkı yapacaktır. Hasta ve yakınlarının desteklenmesi, bilgilendirilmesi için dernekler ve kamu kurumları aracılığıyla eğitim ve sosyal faaliyetler düzenlenmekte, bu faaliyetlere katılımın hem hastalar hem de hasta yakınları için faydalı olacağını düşünüyorum."

DHA

Kaynak: SACITASLAN.COM

Haftanın Öne Çıkanları

Minibüste genç kızı taciz eden şüpheli yakalandı

2025-04-08 09:37 - Gündem

Bolu'da kar yağışı etkili oldu

2025-04-11 12:02 - Gündem

Galaxy S20 Serisi Telefonların Güncelleme Desteği Sona Erdi!

2025-04-08 10:03 - Gündem

Geçitkale-Dörtyol ana yolu, motosiklet yarışı nedeniyle pazar günü kapatılacak

2025-04-11 12:07 - Kıbrıs

Microsoft Ücretsiz Yapay Zekâ Kurslarını Duyurdu

2025-04-08 10:08 - Gündem

Ortaokullar Arası Tarih Avcıları Yarışması yapılacak

2025-04-11 12:23 - Kıbrıs

Euro 41.85, sterlin 48.75, dolar 38.10 TL’den işlem görüyor

2025-04-08 10:23 - Ekonomi

Tavuk yağı yüklü TIR, dorsesinden ayrılıp tarlaya savruldu: 1 yaralı

2025-04-11 12:33 - Gündem

Servis minibüsünde, iş arkadaşı tarafından boynundan bıçaklandı

2025-04-08 10:38 - Gündem

Çöp ayrıştırma makinesine kapılan işçi öldü

2025-04-11 13:02 - Gündem

İlgili Haberler

iPhone 16e, Diğer iPhone'lara Kıyasla Ne Kadar Sattı?

23:27 - Gündem

Steam Oyunlarına Gelen Zamları Kontrol Edebileceğiniz Site

23:12 - Gündem

Vücuttaki kalsiyumun aşırı azalması, hayati riske yol açabilir

22:33 - Gündem

Galaxy Z Flip 7 ve Galaxy Z Fold 7'nin Lansman Detayları Ortaya Çıktı

22:02 - Gündem

Volkswagen, Yapay Zekâ Destekli Üç Yeni Konseptini Tanıttı

21:33 - Gündem

Günün Manşetleri

Sendikalar eylem ateşini bu kez Güzelyurt’ta yaktı

22:08 - Kıbrıs

Sağlık Bakanı Dinçyürek ve KHYD’den iş birliği mesajı: “Hasta odaklı yaklaşımla yol alıyoruz”

20:03 - Gündem

YÖK Başkanı Özvar ve beraberindeki heyet Başbakan Üstel’i ziyaret etti

19:57 - Kıbrıs

Esendağlı:İlk prosedürleri geçtik, süreç devam ediyor

19:47 - Gündem

İsias Otel’in yıkılmasında kusuru bulunan kamu görevlilerinin davası 16 Temmuz’a ertelendi

19:38 - Gündem