Sabah Gazetesi'nden Burcu Şen'in haberine göre TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu başıboş hayvanlar sorununun çözümü için hazırlanan yasa teklifini 42 saat süren yoğun maratonun ardından kabul etti.Teklifin önümüzdeki günlerde Genel Kurul'da ele alınıp yasalaştırılması hedefleniyor.
Komisyonda kabul edilen önergeler ve teklifin içeriği şöyle:
ÖTANAZİ ÇIKARILDI
Muhalefetin ve STK'ların en çok itiraz ettiği 'ötanazi' uygulaması teklif metninden çıkartılıp Veterinerlik Kanununa atıf yapıldı. Atıf yapılan Veterinerlik Kanununa göre 'ötanazi' yasaklanıyor. Ancak, hayvanlara acı ve ıstırap çektiren veya iyileşme durumu bulunmayan hastalık durumlarında, akut bulaşıcı bir hayvan hastalığının önlenmesi veya insan sağlığı için risk oluşturan durumlarda, davranışları insan ve hayvanların hayatı ve sağlığı için tehlike teşkil eden ve olumsuz davranışları kontrol edilemeyen durumlarda, veteriner hekim tarafından ötanazi yapılabilecek.
KEDİLER KAPSAM DIŞI
Sokaklarda yaşayan sahipsiz kediler teklif kapsamı dışına alındı. Buna göre kediler aşılanıp, kısırlaştırıldıktan sonra alındıkları yere bırakılacak.
KÖPEKLER BARINAKLARA ALINACAK
Yasa çıktığında sokakta yaşayan sahipsiz köpekler barınaklara alınacak. Burada gerekli bakımları yapılıp sahiplendirilecek. Sahiplendirilmeyen ise tekrar sokağa bırakılmayıp barınaklarda yaşamaya devam edecek.
BELEDİYELERE CEZA
Belediyelere gerekli barınakları yapıp başıboş hayvanları toplamak için 2028 yılı sonuna kadar süre verildi. Belediyeler bunun için bütçelerinin belli bir bölümünü ayıracak. Sorumluluğunu yerine getirmeyen belediye başkanı ve belediye yetkililerine 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası verilecek.
60 BİN LİRA CEZA
Sahibi olduğu hayvanı sokağa atanlara 60 bin lira (şu anda 2 bin lira) para cezası uygulanacak.
Yerel yönetimler adına toplanan sahipsiz hayvanların bakımevi dışında bir yere terk edilmesi veya bakımevinde barındırılan hayvanların bakımevi dışında bir yere bırakılması halinde hayvan başına 50 bin lira ceza verilecek.
Kaynak: SACITASLAN.COM