Araştırmaya göre, katılımcıların yüzde 53,7’si sokak hayvanlarının tehlikeli olduğunu düşünmüyor. Katılımcıların yüzde 40,5’i saldırgan köpeklerin barınaklara toplatılması gerektiğini düşünürken, yüzde 35,6’sı bu hayvanların rehabilite edilmesi gerektiğini savunuyor. Yüzde 16,4’lük bir kesim ise saldırgan hayvanların uyutulmasını bir çözüm olarak görürken yüzde 67,2’lik bir kesim çözümün kısırlaştırma olduğunu düşünüyor.
Areda Survey, “Sokak Hayvanları” araştırmasını yayınladı. Araştırmaya göre katılımcıların yüzde 48,2’si evde hayvan beslemediğini belirtirken yüzde 35’i beslediğini, yüzde 16,8’i ise daha önceden beslediğini söylüyor. Katılımcıların yüzde 56,3’ü, sokak hayvanlarını beslemenin mahallelinin / semt sakinlerinin sorumluluğunda olmadığını düşündüğünü ifade ederken, yüzde 43,7’si ise semt sakinlerinin sorumluluğunda olduğunu söylüyor.
“Sokak hayvanları tarafından siz veya bir yakınınız herhangi bir saldırıya uğradınız mı?” sorusuna, yüzde 33,9’luk dilim, bir yakınının saldırıya uğradığını dile getirirken, kendisinin saldırıya uğradığını söyleyenler ise yüzde 24,4 düzeyinde seyrediyor.
SOKAK HAYVANLARININ UYUTULMASI GEREKTİĞİNİ DÜŞÜNENLERİN PAYI DÜŞÜK
Araştırmaya katılanların yüzde 40,5’i insanlara saldıran köpeklerin barınaklara bırakılması gerektiğini düşünürken, yüzde 35,6’sı ise bu hayvanların rehabilite edilmesi gerektiğini savunuyor. Yüzde 16,4’lük bir kesim saldırgan hayvanların uyutulması gerektiğini söylüyor. Sokak hayvanlarının kısırlaştırılması gerektiğini düşünenler toplumun yüzde 67,2’sini kapsarken, kısırlaştırmayı doğru bulmayanlar ise yüzde 29,3 düzeyinde seyrediyor.
Araştırmaya katılanların yüzde 49,5’i belediyelerin sokak hayvanlarına yönelik çalışmalarını yetersiz bulduğunu söylerken, yüzde 19,9’u ise yeterli bulduğunu ifade ediyor. Öte yandan, yüzde 18,1’lik kısım ise bu konuda herhangi bir çalışma yapılmadığını dile getiriyor.
Araştırmaya göre katılımcıların yüzde 51’i sokak hayvanlarının doğal hallerine bırakılması gerektiğini düşünürken, yüzde 44,1’i hayvanların toplanarak barınaklara götürülmesi gerektiğini düşünüyor.
ARAŞTIRMANIN METODOLOJİSİ
Türkiye genelinde bin 800 kişinin katıldığı ve 18-21 Nisan 2022 tarihleri arasında yapılan araştırma, kantitatif araştırma yöntemlerinden CAWI tekniği ile “Areda Survey’in Profil Bazlı Dijital Paneli” kullanılarak gerçekleştirildi.
DHA
Kaynak: SACITASLAN.COM