?>

VPN Seçerken Mutlaka Dikkat Etmeniz Gerekenler

Dijital ayak izimiz giderek büyüyor ve çevrim içi gizliliğimizin önemi artıyor. Doğru VPN seçimi, güvenliğiniz ve mahremiyetiniz için büyük bir fark yaratabilir.

Gündem - 8 ay önce

Günümüzde çevrimiçi gizlilik ve güvenlik, internet kullanıcılarının en büyük endişelerinden biri hâline geldi. VPN yani Sanal Özel Ağ, bu konuda en etkili çözümlerden biri olarak karşımıza çıkıyor.

Ancak piyasadaki sayısız VPN seçeneği arasından en doğru olanını seçmek zorlayıcı olabilir. İşte VPN seçerken dikkat etmeniz gereken hayati noktalar...

Verilerinizin güvende olduğundan emin olun.

VPN seçerken ilk bakmanız gereken şey, güvenlik ve gizlilik özellikleridir. Güçlü şifreleme, güvenli protokoller ve katı bir kayıt tutmama politikası bu noktada kritik öneme sahiptir. Aşağıdaki özellikleri kontrol etmenizde büyük ölçüde fayda var:

Güçlü şifrelemeGüvenlik protokolleriKayıt tutmamaKill Switch

Güçlü şifreleme

VPN'inizin sunduğu şifreleme ne kadar güçlü olursa verileriniz o kadar güvende olur. 256-bit anahtarlara sahip Gelişmiş Şifreleme Standardı (AES-256), hükûmetler ve siber güvenlik uzmanları tarafından kullanılan altın standarttır.

Güvenlik protokolleri

Verilerinizin cihazınızdan VPN sunucusuna nasıl yönlendirildiğini belirleyen güvenlik protokolleri de çok önemlidir. OpenVPN ve IKEv2/IPSec gibi protokoller, yüksek güvenlik ve performans sunarak güvenli ve kesintisiz bir tarama deneyimi sağlar.

Kayıt tutmama

Politikası VPN sağlayıcınızın kayıt tutmama politikası, çevrim içi aktivitelerinizin hiçbir kaydının tutulmadığından emin olmanızı sağlar. Bağımsız üçüncü taraflarca denetlenen bir kayıt tutmama politikası tercih edilmelidir.

Kill Switch

Kill switch, VPN bağlantınız aniden kesildiğinde internet bağlantınızı otomatik olarak sonlandıran bir güvenlik özelliğidir. Bu sayede gerçek IP adresinizin ve verilerinizin ifşa olma riski ortadan kalkar. Özellikle gizliliğe önem veren kullanıcılar için vazgeçilmezdir.

Hız ve erişimde sınır tanımayın.

VPN'inizin sunduğu sunucu ağı ve bu sunucuların coğrafi dağılımı, performans ve güvenilirlik açısından büyük önem taşır. Geniş bir sunucu ağı, trafiğin daha etkili bir şekilde dağıtılmasını sağlar ve sunucu tıkanıklığını önleyerek daha hızlı bağlantılar sunar.

Sunucuların dünya çapında geniş bir alana yayılmış olması, coğrafi kısıtlamaları aşmanıza olanak tanır. Örneğin, yurtdışında olup sadece belirli bir ülkede sunulan içeriklere erişmek istediğinizde, o ülkenin sunucusuna bağlanarak içeriklere erişebilirsiniz.

Güvenlik için hızınızdan vazgeçmeyin.

VPN'ler, çevrim içi gizliliğinizi artırırken internet hızınızı da etkileyebilir. Ancak doğru VPN seçimi ile bu etkileri minimize edebilirsiniz. Bir sunucuya bağlı kullanıcı sayısı ve kullanıcıların ilettiği veri miktarı (bant genişliği), VPN bağlantınızın hızını önemli ölçüde etkileyebilir.

VPN protokolü seçiminiz de hızınızı etkileyebilir. OpenVPN, hız ve güvenlik arasında iyi bir denge sunarken, WireGuard gibi daha yeni protokoller yüksek hız ve güvenlik sağlamayı hedefler.

Her cihazda güvenli olun.

İyi bir VPN; Windows, Mac, Android ve iPhone gibi çeşitli cihazlar ve işletim sistemleri ile uyumlu olmalıdır. Ayrıca, router’lar ve smart TV’ler gibi daha az yaygın platformları da desteklemelidir.

Birçok cihazı aynı anda kullanıyorsanız, VPN’inizin birden fazla cihazı aynı anda bağlamaya izin verdiğinden emin olun. Bazı VPN'ler sınırsız cihaz bağlantısı sunarken diğerleri genellikle üç ila yedi arasında sınır koyar.

Router uyumluluğu da önemli bir faktördür. VPN destekli router, ev ağınızdaki tüm cihazları koruyabilir ve bağlantı limitlerini aşmanızı sağlar.

Unutmayın; doğru VPN seçimi, çevrim içi gizliliğinizi ve güvenliğinizi sağlamanın en etkili yollarından biridir.

Kaynaklar: The Independent, NordVPN

İlginizi çekebilecek diğer içeriklerimiz:

Kaynak: WEBTEKNO.COM

Haftanın Öne Çıkanları

Rotam Denizcilik açtığı davayı kazandı..

2024-07-28 18:11 - Kıbrıs

Şifresi Unutulan Milyar Dolarlık Kripto Para Cüzdanları

2024-07-30 18:08 - Gündem

Şok: Midelerinden 1 kilo 850 gram uyuşturucu çıktı!

2024-07-30 18:13 - Gündem

Canva, Leonardo.ai'ı Satın Aldı

2024-07-30 18:32 - Gündem

İMO: Güvenli bir iş yerinde çalışmak her çalışanın hakkı

2024-07-30 19:03 - Kıbrıs

Sokak hayvanları düzenlemesi, Resmi Gazete'de yayımlandıktan sonra yürürlüğe girecek

2024-07-30 19:08 - Gündem

Hatice Akbaş çeyrek finalde!

2024-07-30 19:33 - Gündem

Polis memuru, kiracısı olan akrabalarına ateş açtı!

2024-07-30 20:08 - Gündem

Mark Zuckerberg, Kapalı Ekosistemlere Küfretti

2024-07-30 20:27 - Gündem

İsrail, Beyrut'u vurdu

2024-07-30 20:48 - Gündem

İlgili Haberler

Borcunu ödemediği iddiasıyla dükkanı benzin döküp, ateşe verdiler!

12:38 - Gündem

Bayram tatilinin ilk 6 günündeki kazalarda 57 kişi hayatını kaybetti

12:13 - Gündem

Trump'ın Vergilerinden Sonra iPhone'ların Muhtemel Fiyatı

12:07 - Gündem

Alparslan Türkeş, vefatının 28'inci yıl dönümünde anıldı

11:53 - Gündem

POCO C71 Tanıtıldı: İşte Özellikleri

11:48 - Gündem

Günün Manşetleri

1-7 Nisan Kanser Haftası

06:52 - Gündem

Disipilin Tüzüğü ikinci kez görüşüldü

02:27 - Gündem

Cumhurbaşkanı Tatar Kıbrıs Otizm Derneği heyetini kabul etti

02:23 - Kıbrıs

Cumhurbaşkanı Tatar, Bakanlar Kurulu toplantısından ayrıldı

02:17 - Kıbrıs

KTOEÖS ile KTÖS’ten Başbakan’a çağrı: “Mesele öğretmenlerin değil toplumun meselesidir”

02:13 - Kıbrıs