Yeşilırmak Direniş ve Bütünleşme Günü'nün 50. yıldönümü düzenlenen törenlerle kutlandı, direnişte şehit düşenler anıldı.
Yeşilırmak Direniş ve Bütünleşme Günü nedeniyle ilk tören Yeşilırmak Şehitliği’nde düzenlendi. Tören, şehitliğe çelenklerin sunulmasıyla başladı.
Saygı duruşu, saygı atışı ve İstiklal Marşı eşliğinde bayrakların göndere çekilmesiyle devam eden törende daha sonra protokol tarafından özel defter imzalandı.
Tören dini vecibenin yerine getirilmesi ve şehit kabirlerine çiçek bırakılmasıyla sona erdi.
Gün nedeniyle ikinci tören, Yeşilırmak 5 Eylül Meydanı’nda düzenlendi. Buradaki törende de protokol tarafından Atatürk Anıtı’na çelenkler sunuldu, ardından saygı duruşu ve İstiklal Marşı eşliğinde bayraklar göndere çekildi.
Protokol tarafından tören birliklerinin denetlenmesiyle devam eden törende günün anlam ve önemini belirten konuşmayı Piyade Üsteğmen Gürsel Alemdar yaptı.
Alemdar konuşmasında Yeşilırmak halkının insanca yaşama hakkını korumak için verdiği mücadeleye vurgu yaparak, tüm olanaksızlıklara rağmen burada verilen direnişin daima gelecek nesillere örnek olduğunu, Türk insanının her zaman imkansızlıklara karşı geleceğini gösterdiğini kaydetti.
Yeşilırmak Muhtarı İsmet Özpolat da bölgenin özgürlüğe kavuşması ve KKTC topraklarıyla bütünleşmesinin 50’nci yıldönümünü kutlamaktan duyduğu mutluluğu dile getirerek, düşmanla savaşan ve teslim olmayan bölgenin Kıbrıs Türk mücadele tarihinde yerini şerefle aldığını söyledi.
Törene katılan Cumhurbaşkanı Ersin Tatar da Yeşilırmak’ın Kıbrıs Türk mücadele tarihinde önemli bir yeri olduğunu ifade etti.
Milli mücadele yıllarında bölgedeki Bereketçiler'in, anavatan Türkiye’yle olan bağın korumasında önemli rolü olduğunu kaydeden Cumhurbaşkanı Tatar, Kıbrıs Türkü'nün ada genelindeki büyük mücadelesine önemli katkı koyduğunu dile getirdi.
Yeşilırmak’ın KKTC topraklarına katıldığı 5 Eylül gününe işaret eden Cumhurbaşkanı Tatar, bugün direniş ve bütünleşme gününün 50’nciyıldönümünü birlikte kutlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
Cumhurbaşkanı Tatar, fedakarlıklarla yazılan bu destanla KKTC sınırlarının en batı köşesinin çizildiğini kaydederek, KKTC’nin Kıbrıs Türk halkının ödediği bedellerin ve fedakarlıkların bir meyvesi olduğuna işaret etti.
KKTC’yi Türkiye’den koparmak isteyenler olduğunu, ambargo ve izolasyonlarla diz çöktürmeye yönelik tüm oyunları reddettiklerini belirten Tatar, ‘arkamızda 80 milyonluk Türkiye vardır’ dedi.
Yeni siyasetin artık kalıcı olduğunu, geçmişe dönüşün artık mümkün olmayacağını ve bunun Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından da hemB irleşmiş Milletler'de hem de başka platformlarda dile getirildiğini ifade eden Tatar, KKTC’nin, İslam İşbirliği Teşkilatı, Ekonomi İşbirliği Teşkilatı ve TDT’ye gözlemci üyeliği ile uluslararası anlamda statüsünü yükselterek yoluna devam ettiğini vurguladı.
Tatar, ‘KKTC olarak en güneydeki bağımsız türkü devleti ve doğu Akdeniz de milli iradenin bir ifadesi olarak Anavatan Türkiye ve tüm Türk dünyası ile bütünleşme ve milli iradeyi pekiştirmeyi sürdürmenin bahtiyarlığı ve onuru içindeyiz’ dedi.
Törende konuşmaların ardından şiir okundu ve Yedidalga Folklor Derneği tarafından halk dansları gösterisi sunuldu.