USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Adidas, Pet Şişeleri Ayakkabıya Nasıl Çeviriyor?

Dev ayakkabı markası Adidas, plajlardan topladığı plastikleri işleyerek ayakkabıya dönüştürüyor. Şimdiye dek 30 milyonun üstünde ayakkabı bu şekilde üretildi.

Adidas, Pet Şişeleri Ayakkabıya Nasıl Çeviriyor?
27-06-2024 13:13

Dünyanın sonunu hazırlayan faktörlerden biri olan plastik atıkları, biraz geç de olsa ciddi seviyelerde dönüştürmeye başladık. Geri dönüştürülmüş plastikten ev eşyaları, kıyafetler, mutfak gereçleri kullanıyoruz.

Peki ya ayakkabı? Adidas, “Parley for the Oceans (Okyanuslar İçin Toplantı)” ile iş birliği yaparak plajlardan topladığı plastik atıkları ayakkabılara dönüştürüyor. Sahiden bunu nasıl yapıyor?

Adım adım anlatalım.

adidas

Maldivler gibi plajlardan plastik atıklar toplanarak polyestere dönüştürülebilen ve dönüştürülemeyen olarak ayrılıyor. Dönüştürülemeyenler, klasik geri dönüşüm tesisine gönderiliyor.

“PET” olarak kısaltılan polietilen tereftalat, polyester grubunun en yaygın maddesi ve genellikle tekstilde kullanılıyor. Bu PET şişeler eziliyor, eritiliyor ve minnacık plastik pullar oluşturacak şekilde kurutuluyor.

ayakkabı

Daha sonra peletler eritilerek polyester iplik hâline getiriliyor. “Ocean Plastic” denilen bu iplikler genellikle ayakkabıların üst kısmında kullanılıyor.

İşlemin nasıl gerçekleştiğini detaylıca buradan izleyebilirsiniz: