USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Afrikalı İnsanlar Neden Daha Hızlı Koşar?

Birçoğumuz, Afrikalı atletlerin nasıl daha hızlı koşabildiklerini merak ediyor değil mi? Aslında arkasında hem bilimsel hem de kültürel nedenler yatıyor diyebiliriz.

Afrikalı İnsanlar Neden Daha Hızlı Koşar?
30-05-2024 10:23

Koşu yarışlarını izlerken Afrikalı atletlerin üstün performansını fark ettiniz mi?

Bu denli hızlı olmalarının sebebi, sanılanın aksine sadece genetikten ibaret değil.

Koşmak, Doğu Afrika kültürünün bir parçası…

Afrikalı çocuklar

Doğu Afrika, geniş savanaları ve uçsuz bucaksız ovalarıyla bilinir. Burada büyüyen çocuklar, yürüme çağından itibaren koşmaya başlarlar. Ancak bazen koşu, eğlence veya spor amaçlı olmayabiliyor.

Geniş savanalarda yaşayan vahşi hayvanlar, bazen tahmin edersiniz ki insan yerleşkelerine gelebiliyor. Bu durumda kaçmak zorunda kalan çoğu Afrikalı, ister istemez koşuyu yaşamlarının parçası hâline getirmek zorunda kalabiliyor.

Biyolojik olarak çok fazla avantaja sahipler.

Aşil tendon

Doğu Afrikalıların çok uzun aşil tendonlarına sahip olmaları, koşu performanslarını artıran biyolojik avantajdır.

Uzun tendonlar, bacaklarının alt kısmının ince yapısıyla birleştiğinde adımlarını son derece verimli hâle getirir. Ayak yere bastığında, uzun aşil tendonu daha fazla enerji emer ve böylece koşucu daha az güç uygular.

Koşu yapan siyahi sporcular

Ayrıca Afrikalı atletlerin kaslarındaki bazı enzimler; yüksek seviyelerde laktik asit ile başa çıkmada, Avrupalı rakiplerine göre daha üstündür. Böylece uzun mesafelerde daha dayanıklı olabiliyorlar.

Kaslarında, kanlarında ve hatta ailelerinde koşu yeteneği bulunur. Yavaş çekim videolarında, Afrikalı atletlerin vücutlarını daha iyi kontrol ettikleri ve adımlarını daha kolay attıkları gözlemlenmiştir.

Kaynaklar: Populous, Global Sport Matters

İlginizi çekebilecek diğer içeriklerimiz:

Kaynak: WEBTEKNO.COM

ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Karikatürler