USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Araç Periyodik Bakımları Nasıl Ortaya Çıktı?

Periyodik bakım, tüm otomobiller için yılda bir veya aracın belirli kilometrelerde bir yapılması önerilen bakımdır. Bu sayede aracın donanımında yer alan parçaların işlevsellikleri korunmuş, aracın sunduğu performans maksimum düzeyde tutulmuş olur.

Araç Periyodik Bakımları Nasıl Ortaya Çıktı?
26-09-2024 12:28

Periyodik bakım düzenli yaptırıldığında, motor ömrünü uzatır ve aracın işleyişini sorunsuz sürdürmesine yardımcı olur. Ayrıca kontrol edilen ve olası bir arıza yaratacağı öngörülen parçalar değiştirilerek trafikte doğabilecek sorunlar önlenmiş olur.

Yani periyodik bakım, bir tür güvenlik sistemidir. Peki periyodik bakım kavramı nasıl ortaya çıkmıştır?

Zaman içinde otomobillerin gelişmesiyle birlikte, araç bakım uygulamaları da önemli ölçüde evrim geçirdi.

bakım

Başlangıçta araçlar, temel yağlama ve ara sıra lastik kontrollerine ihtiyaç duyan, asgari bakım gerektiren basit makinelerdi. Ancak araçlar daha karmaşık bir hâle geldikçe, optimum performans ve güvenliği sağlamak için düzenli bakım ihtiyacı artışa geçti.

20. yüzyılın başlarında araçların seri üretimiyle birlikte üreticiler, bakım gereksinimlerini standartlaştırmaya başladı. Bu değişim, araç sahiplerine düzenli muayeneler ve servisler hakkında bilgi veren yönergelerin oluşturulmasına olanak sağladı ve çağdaş bakım programlarının temelini oluşturdu.

II. Dünya Savaşı’ndan sonra otomotiv endüstrisi, teknolojik ilerlemede ve tüketici talebinde bir artış yaşadı. 

bakım

Aynı zamanda bu da bakım uygulamalarındaki gelişmelerin önünü açtı. Rutin bakımlarda araç ömrünü uzatmak ve güvenilirliği artırmak için yağ değişimleri, fren muayeneleri ve motor ayarları zorunlu hâle geldi.

Ayrıca II. Dünya Savaşı, araç teknolojisindeki köklü değişiklikler ve kaynakların bulunabilirliği sebebiyle araç bakım uygulamalarını önemli ölçüde etkiledi. Savaş, güvenilir ve dayanılır araçların üretilmesini gerekli kıldı.

Yine bu dönemde bileşen ve malzeme kıtlığı, üreticileri tamir edilebilir tasarımlara öncelik vermeye zorladı. Araçların bakımı artışa geçti ve âdeta bir zorunluluk hâline geldi. 

Yani bu dönemde yaşananlar hem tüketici davranışlarını hem de otomotiv endüstrisinin araç bakımına yaklaşımını değiştirdi ve şekillendirdi. Böylece otomobil periyodik bakım kavramı ortaya çıkmış oldu.

Kaynaklar: Automotive Quest, MotorCities National Heritage Area

İlginizi çekebilecek diğer içeriklerimiz:

Kaynak: WEBTEKNO.COM

ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Karikatürler