USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Astronotların Uzayda Yemesi Yasak Yiyecek ve İçecekler

İnsanların uzayda yaşaması ve çalışması, dünyadaki koşullardan oldukça farklı olduğunu hepimiz biliyoruz. Bunun farklarından biri de beslenme düzeninde karşımıza çıkıyor. Astronotlar uzayda nasıl besleniyorlardır sizce, hangi yemekler yasaktır?

Astronotların Uzayda Yemesi Yasak Yiyecek ve İçecekler
14-07-2024 12:08

Astronotlar, Dünya’nın yer çekim kuvvetinin bulunmadığı ortamda yaşıyorlar ve bu durum da yediklerinden içtiklerine kadar her şeyi etkiliyor. Uzayda yer çekimi olmadığından, yiyeceklerin ve içeceklerin hareket şekli de farklı oluyor.

Sadece astronotların yemek yeme deneyimini değil aynı zamanda sağlıklarını ve uzay araçlarının güvenliğini de etkileyen yiyecekleri sıralayalım.

Kırıntılı Gıdalar

uzayda yasaklı gıdalar

Kuru yiyecekler, kırıntılara neden olabilecek özellikleri nedeniyle uzayda yasaklandı. Örneğin, bisküvi veya ekmek gibi yiyecekler, küçük parçacıklara ayrılarak yüzer hâle gelebilir. Bu kırıntılar, astronotların solunum yollarına kaçabileceği gibi gözlerine zarar verebilir veya hassas elektronik cihazlara girerek ciddi arızalara yol açabilir.

Gazlı İçecekler

uzayda gazlı içecek

Alkol, soda gibi gazlı içecekler ise uzayda tüketilmesi kesinlikle yasak olan bir başka yiyecek grubu. Dünya'da, gazlı içeceklerin içindeki karbondioksit gazı kabarcıkları, sıvının yüzeyine çıkıyor ve havaya karışıyor.

Ancak uzayda, yer çekimi olmadığı için bu gaz kabarcıkları sıvının içinde kalıyor ve astronotların midelerinde rahatsızlığa neden olabiliyor. Bu; mide ağrısı, gaz sancısı ve diğer sindirim problemlerine yol açabiliyor.

Daha detaylı şekilde incelemek isterseniz ilgili içeriğimiz:

Kaynak: WEBTEKNO.COM

Haber paylaşım ağına dahil değilsiniz!
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Karikatürler