USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Bağışlanan Kandaki Aşı Nakil Yapılan Kişiyi Aşılı Kılar mı?

Bağışıklık sistemimizi hastalıklara karşı koruyan en önemli şeylerden birisi aşılardır. Her insan aşı olmuyor, bu da kan bağışı ile ilgili akıllara bir soru getiriyor: Aşı olmuş bir kişinin kan bağışladığı kişi de aşılı sayılıyor mu?

Bağışlanan Kandaki Aşı Nakil Yapılan Kişiyi Aşılı Kılar mı?
27-08-2024 17:23

Aşılar, vücudumuzda bağışıklık yanıtını güçlendirirken, kan bağışı gibi görünüşte basit bir eylemde bile derin etkiler yaratabilir.

Ancak aşıların kan dolaşımında nasıl bir rol oynadığını ve kan bağışında bulunmanın arka planında neler yaşandığını bilmek sağlık ve toplumsal sorumluluk açısından büyük önem taşıyor. Gelin bu sorunun cevabına birlikte bakalım.

Aşı, kanımızda izler bırakıyor mu?

kan bağışı

Öncelikle bir cevap verelim: Hayır, aşılanmış bir kişiden alınan kanın, aşılanmamış bir kişiye herhangi bir etkisi yok. Kan bağışı, aşıların etkilerini başkalarına iletmiyor. Mesela COVID-19 aşısı olmuş bir kişinin kanı, aşı olmamış bir kişiye verildiğinde, bu kişi aşılanmış olmuyor ve aşıya özgü antikorlar vücudunda oluşmuyor.

Kan bağışında bulunan kişinin aşılanmış olması, bağışlanan kanda sadece aşıya özgü antikorların bulunmasına neden olur. Bu antikorlar ise genellikle çok düşük miktarda olduğu için alıcı üzerinde herhangi bir etki oluşturmaz.

Aşı yapıldığında, bağışıklık sistemimiz belirli bir bölgedeki aşı bileşenine yanıt olarak antikor üretir.