USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Barolar Birliği tarafından ‘Taşınmaz Mal Komisyonu Çalıştayı' düzenlendi

Kıbrıs Türk Barolar Birliği tarafından Taşınmaz Mal Komisyonu Çalıştayı düzenlendi. Çalıştayın açılışında konuşan Barolar Birliği Başkanı Hasan Esendağlı, çalıştayın, Taşınmaz Mal Komisyonu’nun kurulduğu günden bu…

Barolar Birliği tarafından ‘Taşınmaz Mal Komisyonu Çalıştayı' düzenlendi
02-04-2024 18:22

Kıbrıs Türk Barolar Birliği tarafından Taşınmaz Mal Komisyonu Çalıştayı düzenlendi.

Çalıştayın açılışında konuşan Barolar Birliği Başkanı Hasan Esendağlı, çalıştayın, Taşınmaz Mal Komisyonu’nun kurulduğu günden bu yana ilk kez tüm paydaşları bir araya getirerek süreçle ilgili karşılıklı pozisyonların konuşulabileceği teknik bir çalışma imkanı sağlayacağını belirtti.

Esendağlı, “Tarafların bir araya gelmesi ilgili yasaya, Taşınmaz Mal Komisyonu ve faaliyetlerine KKTC makamlarının ve devletinin gösterdiği önemi teyit edecektir” dedi.

Taşınmaz Mal Komisyonu Başkanı Növber Ferit Veçhi de Strazburg’da Taşınmaz Mal Komisyonu’nun etkinliğini sorgulatmak amacıyla yoğun lobi faaliyetlerinde bulunulduğunu ve bu girişimlerin ivme kazanarak Avrupa Konseyi nezninde bir baskı unsuru olarak kullanılmaya çalışıldığını kaydetti.

Taşınmaz Mal Komisyonu’na bugüne kadar 7 bin 534 başvuru yapıldığını, bunlardan bin 748’inin sonuçlandığı bilgisini paylaşan Veçhi, Komisyonun şu ana kadar bin 500 başvuruya 436 milyon 220 bin 621 Stg tazminata kararı verdiğini söyledi.

Başsavcı Sarper Altıncık ise Taşınmaz Mal Komisyonu’nun ülkenin en önemli sorunu olan mülkiyet sorununda çok önemli bir rol üstlendiğini ifade etti.

KKTC için uluslararası hukuk açısından çok önemli bir kazanım durumundaki Komisyon’un etkinliğinin artırılmasının, mümkün olduğu kadar çok başvurunun yasa uyarınca karara bağlanması ve bunların icra edilmesi ile yakından ilişkili bulunduğuna dikkati çeken Altıncık, başvurularda taraf olan herkesin yasal yükümlülüklerine uygun hareket ederek sürece süratli ve olumlu katkı koyması gerektiğini vurguladı.

İçişleri Bakanı Dursun Oğuz da, davalı taraf olarak üzerilerine düşeni yaptıklarını, özellikle son aylarda konu ile ilgili yoğun çalışmalar yürüttüklerini söyledi.

Taşınmaz Mal Komisyonu ile ilgili Tapu Dairesi’ndeki yoğunluğu bildiklerini bu nedenle birimden şubeye çevirmek için altyapı çalışmaları yaptıklarını anlatan Oğuz, Komisyon ve Başsavılığın uyumlu çalışması gerektiğini belirtti.

Oğuz, “KKTC’de bütün taraflar böyle bir iç hukuk yolunun açık olmasını istiyor. Bu da bizim elimizde. Bu çerçevede üzerimize düşeni yapmaya hazır olacağız” dedi.

Maliye Bakanı Özdemir Berova ise, mülkiyet sorununun çözülmesi amacıyla muhalefet ile ortak bir paydada buluşma noktasında olduklarını kaydederek, Taşınmaz Mal Komisyonu’nun bir iç hukuk olarak Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nce kabulünü çok önemsediklerine vurgu yaptı.

Bakanlık olarak bu dönem finansmanın sağlanması için farklı alternatif yollar oluşturma konusunda büyük bir çalışma yürüttüklerini ve önemli bir yol katettiklerini anlatan Berova, “Önümüzdeki süreç içerisinde çok sayıda dosyanın kapabilmesini adına gerekli finansman desteği sağlayacağız” dedi.

Berova, hükümet olarak ellerinden gelen tüm gayreti göstererek, TMK’nin hukuk yolu olarak devam etmesinin önünü açacaklarını söyledi.

Açılış konuşmalarının ardından çalıştay Türkiye’nin Emekli Büyükelçisi Deryal Batıbay’ın ‘Taşınmaz Mal Komisyonu ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Süreci’, Avukat Emine Çolak’ın ise ‘Taşınmaz Mal Komisyonu’nun KKTC İç Hukukundaki Yeri’ başlıklı konuşmaları ile devam etti.

ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Karikatürler