USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Bazı Balkan Ülkelerinde Neden Starbucks Yok?

Zengin tarihi ve kültürel çeşitliliğiyle ünlü bir bölge olan Balkanlar’ın bazı ülkelerinde Starbucks gibi büyük kahve zincirlerinin varlığını görmek neredeyse imkânsız.

Bazı Balkan Ülkelerinde Neden Starbucks Yok?
11-09-2024 20:12

Özellikle son zamanlarda Türkiye’den tatil için tercih edilen bu ülkelerin bazılarında neden Starbucks göremiyoruz?

Bu sorunun cevabı, sadece bu ülkelerin kahve kültürlerine bağlı sanmayın. Aynı zamanda sosyal yapıları ve yaşam tarzlarıyla da ilgili.

Starbucks, kurulduğu ilk günden itibaren dünyaya yayılmış bir kahve dükkânı zinciridir.

balkanlar kahve kültürü

Olmadığı bir bölgeyi görmek günümüzde artık neredeyse imkânsız bir hâle geldi. 2024 yılı itibariyle dünyada yaklaşık 34.000’in üzerinde şubesi olmasıyla dünyanın en büyük kahve dükkânı zinciri unvanını elinde taşıyor. Fakat bazı bölgelerde ise kendisine rastlayamıyoruz.

Balkanlar’ın bazı ülkelerinde Starbucks şubesi var, ancak bazı ülkelerde de yok. Bosna Hersek, Karadağ ve Kosova, bu ülkeler içinde yer alıyor. Aslında bu durumu kültürle açıklamak uygun olacaktır. Çünkü bu bölgedeki insanlar kahveyi, sadece bir içecek olarak değil, aynı zamanda sosyal bir ritüel olarak görüyorlar.

Kahve içmek, sosyal etkileşimlerin merkezindedir; bu nedenle bir fincan kahve, genellikle uzun sohbetlerin ve toplumsal bağların bir parçası olarak kabul ediliyor.

balkan

Starbucks’ın mantığına göre karton bardakta aldığınız kahveyi koşuştururken, çalışırken ya da bir işle uğraşırken içebiliyorsunuz. Ancak Balkanlar’ın bu ülkelerinde kahve kültürü pek bu şekilde değil. Çoğu zaman, bir kahve molası birkaç saat sürebiliyor ve bu süreçte sohbetin akışını bozan her şey hoş karşılanmıyor. Bu durum da doğal olarak Starbucks'ın hızlı ve pratik servis anlayışıyla örtüşmüyor.

Balkan ülkelerinde, kahve içilen yerler genellikle kişisel tercih ve sadakatle belirleniyor. Çoğu insan, sürekli olarak gittikleri ve alışkın oldukları kafelere sahip. Bu mekânlar, bireylerin sosyal hayatlarının merkez konumunda ve alışılmışın dışında olan bir zincirin, yerel kafe kültürünü değiştirebileceği düşünülüyor.

Ayrıca, Balkan ülkelerinde kahve içme alışkanlıkları da oldukça farklı.