Sözcü Gazetesi'nin haberine göre Karabat, 'Bütçe gelirleri yetmediği için ek vergi koyduk' demiyorlar, ‘kredi kartı limiti katılma payı’ diyorlar” yorumunu yaptı.
Karabat açıklamasında, "AKP’nin tutarsız politikaları ülkeyi her gün başka bir noktaya savuruyor. 'Yeni vergi olmayacak' dediler, ardından dünyada eşi benzeri olmayan bir vergi uydurdular ve kredi kartı limitine vergi getirdiler. Ülke ekonomisinin en büyük problemi güvensizlik ve belirsizliktir. AKP’nin attığı her adım ekonominin daha kırılgan hale gelmesine neden oluyor. Bilimden, akıldan ve teamüllerden uzak adımlar atılıyor. Bütçe gelirleri yetmediği için ek vergi koyduk demiyorlar, kredi kartı limiti katılma payı diyorlar." düşüncesini dile getirdi.
"VERGİDE SIRA OYUNCAKLARA GELDİ"
Karabat şu ifadeleri kullandı:
"Sadece bu kadar mı? Noter, tapu ve kadastro işlemlerinin yanı sıra oyuncaklara da vergiler geldi.
Üç tekerlekli bisikletler, skuterler, pedallı arabalar ve benzeri pedallı oyuncakla, oyuncak bebekler için arabalar, oyuncak bebeklere de vergi getirildi.
"BÜTÇE DİKİŞ TUTMUYOR"
Tüm bu beceriksizliğin üzerini savunma sanayi ile örtmeye çalışıyorlar. KDV’yi yüzde 18’den yüzde 20’ye çıkardılar. Çok sayıda vergi kalemini artırdılar, bütçe yine dikiş tutmuyor.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Savunma Sanayi Destekleme Fonu’ndan bütçeye tek kuruş para gitmeyeceğini söylüyor.
Cumhuriyet’in önemli kurumlarından Devlet Planlama Teşkilatı’nda ciddi görevler almış Cevdet Yılmaz, bu lafları nasıl ediyor hayret ediyorum.
Bütçe zaten delik deşik! 2024 Ocak–Ağustos döneminde bütçe açığı 973,6 milyar TL oldu. Yıl sonunda bütçe açığı 2 trilyon TL civarında olacağa benziyor. Bu bütçe ile bir yere kaynak aktarmanız zaten mümkün değil. Yeni vergiler uydurup bunları doğrudan bir yerlere aktarmak onları masum kılmaz.
"DELİ DUMRUL VERGİLERİ"
Geldiği yer “Deli Dumrul vergileri” olan AKP için oyun çoktan bitti ama oyundan çıkmak istemiyorlar. Yeni Anayasa planları ile Erdoğan’ın siyasi ömrünü uzatmak için kırk takla atıyorlar. Ama bunu yaparken ülkeyi büyük bir karanlığa sürüklediklerinin farkında değiller.
Bu zihniyet kalmaya devam ettikçe;
-Ne enflasyon tek haneye geriler,
-Ne bütçe açığı azalır,
-Ne derin yoksulluk biter,
-Ne de gelecek nesiller için güvenli bir ortam olur."
Oyuncak ve bisiklete vergi geliyor mu? Kafa karıştıran maddeyle ilgili net açıklama!
Savunma Sanayii ile İlgili Bazı Düzenlemeler Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Başkanlığına sunuldu.
12 maddelik kanun teklifinde Savunma Sanayi Fonu'nun gelirlerini artırmaya yönelik çok sayıda hüküm yer alıyor.
En dikkat çekici olanı ise limiti 100 bin liranın üzerinde olan kredi kartlarından yıllık 750 lira ücret alınması oldu.
Sosyal medyada, yeni düzenlemede oyuncak bebek ve üç tekerlekli bisiklet gibi oyuncaklardan da vergi alınacağı iddiaları gündem oldu.
Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) iddiaların gerçeği yansıtmadığını açıkladı.
Açıklamada şu ifadeler kullanıldı:
İDDİALAR GERÇEK DEĞİL
'Bugün bazı sosyal medya iletilerinde ve basın yorumlarında, dün Türkiye Büyük Millet Meclisi Plan ve Bütçe Komisyonuna sunulan Savunma Sanayii ile İlgili Bazı Düzenlemeler Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifinde yer alan ve kamuoyunun "drone" ismi ile bildiği eşyanın Özel Tüketim Vergisi ( Ötv ) kapsamına alınması hususunun anlaşılamadığı görülmektedir.
Ötv Kanununa göre verginin konusuna, Kanuna ekli listelerde yer alan ve Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonu (GTİP) tanımlı eşyalar girmektedir. Ürünün GTİP adı da uluslararası tanımlamaya göre Ticaret Bakanlığınca yapılmaktadır.
Dün Plan ve Bütçe Komisyonuna sevk edilen Kanun Teklifinin 10 uncu maddesi ile kamuoyunun "drone" diye bildiği ancak Kanun yazım tekniği açısından uluslararası tanımlamada yer aldığı GTİP numarası ile (9503.00) yazılması gereken ibare, eşyanın üst başlığını tanımlayan adı olup aşağıdaki gibidir:
"Üç tekerlekli bisikletler, skuterler, pedallı arabalar ve benzeri tekerlekli oyuncaklar; oyuncak bebekler için arabalar; oyuncak bebekler; diğer oyuncaklar; küçültülmüş (scale) modeller ve benzeri eğlencelik modeller (hareketli olsun olmasın);her türlü bilmeceler (puzzle)"
Buraya kadar eşyanın adı olup, esas verginin kapsamına alınan kısım bundan sonra parantez içinde yazılan "(Yalnız 9503.00.75.00.00; 9503.00.79.00.00 gümrük tarife istatistik pozisyon numaralarında yer alan yalnızca eğlence amacıyla tasarlanmış uçan oyuncaklar)" kısmıdır.
Basın yorumlarında ve iletilerinde Kanun yanlış okunduğundan, eşyanın adından hareketle; üç tekerlekli bisikletlere, skuterlere, pedallı arabalara, oyuncak bebekler gibi çocuk oyuncaklarına vergi getirildiği şeklinde yorumlar yapılmış, iletiler paylaşılmıştır.
Ötv Kanunu GTİP tanımlı eşyaları vergi kapsamına aldığından, mevcut mevzuatın ekindeki listede yer alan eşyanın tamamen vergi kapsamına alınmak istenilmediği durumlarda, eşyanın adı ile esas vergilenen kısmın daraltıldığı ve bu daraltmanın "sadece" veya "yalnız" ibareleri ile belirlendiği görülmektedir.
Özetle, Kanun yazım tekniği olarak eşya adı şeklinde yazılması gereken ibarelerin, içeriğine girmeden sadece adından o eşyaya vergi getirildiği şeklinde yorumlanması doğru değildir.
Dolayısıyla üç tekerlekli bisikletler, oyuncak bebekler, pedallı arabalar gibi oyuncaklardan ÖTV alınacağı iddiaları gerçeği yansıtmamaktadır.
Kamuoyunun bilgisine saygı ile sunulur.'
Kaynak: SACITASLAN.COM