USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Denizde Yüzmek Neden Havuzdan veya Gölden Daha Kolay?

Yaz aylarında denize gittiğimizde, suya adım attığımız anlarda belki de fark etmediğimiz bir durum var: Denizde yüzmek, havuzda ya da gölde yüzmekten genellikle daha kolay geliyor. Peki hiç düşündünüz mü, bu neden böyle?

Denizde Yüzmek Neden Havuzdan veya Gölden Daha Kolay?
01-10-2024 16:13

Denizde suya daha rahat dalmamızın ve su üstünde kolayca kalabilmemizin sırrı ne olabilir?

Denizde yüzmenin diğer seçeneklere göre daha kolay olmasını öğrendikten sonra yüzme yerinizi değiştirebilirsiniz.

Tuzluluk oranı ve kaldırma kuvveti

Ölü Deniz .via-text { background-color: rgb(0,0,0); /* Fallback color */ background-color: rgba(0,0,0, 0.4); /* Black w/opacity/see-through */ color: white; font-weight: 300; font-size: 0.75em; position: absolute; bottom: 0%; right: 0; z-index: 2; padding: 5px !important; text-align: left; }

Deniz suyunu diğer tatlı sulardan ayıran en büyük özelliklerden biri, içinde bol miktarda çözülmüş tuz bulundurması. Bu tuzluluk oranı aslında deniz suyunun yoğunluğunu da arttırıyor.

Daha yoğun olan bir sıvı, nesneleri daha kolay yüzdürür. Bu prensip Arşimet'in kaldırma kuvvetiyle açıklanabilir: Bir sıvıya batırılan her nesne, o sıvının yoğunluğuna bağlı olarak bir kaldırma kuvvetine maruz kalır.

Deniz suyunun yoğunluğu tatlı sudan daha fazla. Bu yüzden de vücudunuz denizde daha fazla kaldırma kuvveti hissediyor ve yüzeyde daha kolay kalıyorsunuz.

Ürdün Fay Vadisi’nde yer alan Ölü Deniz, bunun en iyi örneklerinden biri. Tuzluluk seviyesi yüzde 30’dan fazla. Hâl böyle olunca da batmanız neredeyse imkânsız.

Kaynak: WEBTEKNO.COM

ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Karikatürler