Aynı rapora göre küresel düzeyde 16-64 yaş arası internet kullanıcılarının yüzde 81,9'u herhangi bir cihazda video oyun oynarken Türkiye'de bu oran yüzde 92.3'e yükseliyor.
Türkiye'yi dijital oyun sektöründe oyun tüketicisi konumundan oyun tasarımcısı konumuna ulaştırmayı hedefleyen en önemli atılımlardan biri de son yıllarda akademik alanda yaşanıyor. Dijital alanda oyunların eğlencenin ötesinde eğitim, sağlık, iletişim için de önemli bir enstrüman olarak kullanılmasıyla birlikte, üniversitelerde de bu alana yönelik bölümlere ilgi artıyor.
İstanbul Kültür Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesinde sayısal puan türünde bu yıl ilk kez öğrencilerin tercih edebileceği Dijital Oyun Tasarımı Programının Başkanı Doç. Dr. Zeynep Koçer Göztepe, programın gençlere geniş bir kariyer olanağı sunduğunu belirtti. Oyun tasarımı ve kariyer olanaklarında İngilizce bilgisinin önemine dikkat çeken Doç. Dr. Koçer Göztepe “Dijital oyun tasarımı rekabetin uluslararası düzeyde yaşandığı bir alan. Dijital Oyun Tasarımını tercih edecek öğrencilerin, İngilizceyi anadil düzeyinde sunan programları araştırmalarını öneriyoruz" dedi.
Dijital Oyun Tasarımında, endüstrinin küresel düzeyde ihtiyaçlarına cevap veren ders programlarının olduğunu kaydeden Doç. Dr. Koçer Göztepe ders program kapsamını şöyle özetledi:
“Oyun tasarımının temelleri, programlama, 3D Görsel Uygulamalar, Modern Sanatlar, Oyun Geliştirme, Sanal Gerçeklik Uygulamaları, Oyun Mekaniği, Oyun Estetiği, gibi oyun-sanat-tasarım eksenli zorunlu derslere ek olarak Çok Oyunculu Programlama, Konsept Sanatı, Deneysel Fotoğrafçılık, Manga ve Anime gibi geniş bir seçmeli ders yelpazesi sunuyoruz."
DİJİTAL OYUN TASARIMINDA BECERİYLE EĞİTİM DE ÖNEMLİ
Dijital oyun sektörünün, global düzeyde milyar dolarlık bir endüstri haline geldiğini kaydeden Doç. Dr. Koçer Göztepe, dijital oyunların hobi dışında eğitim, sağlık sektöründe dikkati çeken ölçüde kullanıldığına belirterek küresel pazarın oyunculara duyduğu ihtiyaca ilişkin şunları söyledi:
“2023 yılında, Türkiye'nin oyun ihracat gelirinin 1.2 milyar dolara ulaştığı raporlarda kayda geçti. Bu veri ülkenin oyun sektöründeki rekabet gücünü gösteriyor. Türkiye'nin oyun ihracatında yükselişinin ülke ekonomisine de önemli katkılar sağlayacağı açık. Sektör ilgili gençlere kapılarını açıyor, ancak ilgi eğitimle birleştiğinde kariyer olanaklarının da alanı genişliyor. Çünkü bilginin sürekli güncellendiği bir alan. Bu noktada alanda ilgisi olan gençlerin, donanımlı bir akademik eğitimle gelişmekte olan sektörde yer bulma şansları çok yüksek."
DHA
Kaynak: SACITASLAN.COM