USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Dondurulmuş Gıdalar En Fazla Ne kadar Saklanabilir?

Bazı zamanlar taze hâlde tüketemeyeceğimiz yiyecekleri, dondurucuya atmayı tercih ederiz. Fakat yiyeceklerin dondurucuda kalma süresi ne kadar olmalıdır? Dondurulmuş bir gıda sonsuza kadar saklanabilir mi?

Dondurulmuş Gıdalar En Fazla Ne kadar Saklanabilir?
17-08-2024 17:17

Bazılarımız tabiri caizse bulduğu her şeyi dondurucuya atar. Kimileri bu uygulamanın yanlış olduğunu söylerken kimileri aldığı sonuçtan oldukça memnundur.

Gelin, işin doğrusuna ve gıdaların dondurucuda en fazla ne kadar kalabileceğine bakalım.

Yiyecekler doğru bir şekilde dondurulursa yıllarca dayanabilir. Ancak böylesine iddialı bir yanıtın, beraberinde getirdiği bazı koşullar vardır.

dondurulmuş gıda

Örneğin bir tavuğu yıllarca saklamayı düşünüyorsanız, koyacağınız dondurucu ortamının sağlam olduğundan emin olmalısınız. Başka bir deyişle yiyecek, sürekli olarak dondurucu ortamında saklanmalıdır.

Yani istenen sıcaklığı korumada bir gecikme olursa tavuk bozulur. Ayrıca dondurulmuş bir gıdayı saklama verimliliği, nasıl paketlendiğine ve dondurulma hızına da bağlıdır. 

Örneğin dondurucu poşetine gevşek bir şekilde paketlenen gıdanın, hava geçirmez bir cam kapta paketlenen gıdaya göre bozulma ihtimali daha yüksektir.

Çünkü ikinci durumda buharlaşma miktarı daha azdır.

gıda

Bu sebeple dondurulduğunda daha uzun süre dayanma olasılığı daha yüksektir. Yine şok dondurma işlemi uygulanan yiyeceklerin, saklandığında daha uzun süre dayanma olasılığı daha yüksektir.

Öte yandan gıda maddelerini uzun süre dondurabilir ve yıllar sonra da tüketebilirsiniz ancak kokuları ve tatları, taze muadilleriyle çok yüksek ihtimalle aynı olmaz.

Yiyecekler dondurulduğunda bile birçok kimyasal reaksiyon meydana gelmeye devam eder. Hatta bazı durumlarda yiyeceklerin içerikleri parçalanmaya başlayabilir ve uzun bir süre sonra farklı formlar alabilir.

Özetle yiyecekler doğru koşullarda saklandığında çok uzun yıllar dondurucuda durabilir. Fakat tat ve koku değişimlerini göze almak koşuluyla. 

Kaynak: Science ABC

İlginizi çekebilecek diğer içeriklerimiz:

Kaynak: WEBTEKNO.COM

Haber paylaşım ağına dahil değilsiniz!
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Karikatürler