USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Dünya’nın Çekirdeğine Çukur Kazıp Düşersek Ne Olur?

Eğer bir gün “kazara” Dünya'nın çekirdeğine kadar uzanan bir çukura düşerseniz, başınıza neler geleceğini merak etmiş olabilirsiniz. Yanıt, düşündüğünüzden çok daha karmaşık ve ürkütücü.

Dünya’nın Çekirdeğine Çukur Kazıp Düşersek Ne Olur?
03-09-2024 20:08

Sıcacık bir yaz günü sokakta yürürken bir anda fark etmeden yere düştüğünüzü hayal edin. Ama bu sıradan bir düşüş değil, düşmeye devam ediyorsunuz.

Peki, böyle bir durumda başınıza neler gelir? Diğer taraftan fırlayıp geri mi zıplarsınız, yoksa yer çekimi sizi Dünya'nın merkezine mıhlayıp bırakmaz mı?

Öncelikle böyle bir çukuru gerçekten kazabilir miyiz?

Dünya'nın merkezine çukur kazmak

Dürüst olmak gerekirse Dünya'nın merkezine kadar uzanan bir çukur kazmak imkânsız. Şu ana kadar insan eliyle açılan en derin çukur olan Kola Derin Sondajı bile Dünya'nın merkezine ulaşmaktan oldukça uzak.

Bu sondaj, yalnızca Dünya'nın çekirdeğine giden yolun %0,3'üne kadar inebilmiş. Yani teorik olarak Dünya'nın merkezine kadar uzanan bir çukur açmak bir hayalden öteye geçemiyor.

Fakat varsayalım ki teknoloji bu kadar ilerledi ve bu çukuru kazmayı başardık. Böyle bir çukurdan düşen bir insanın başına neler gelir? Cevap: Hayatta kalamazsınız. Evet, maalesef daha işin başında hayatınızı kaybedersiniz.

Peki, bu düşüşte neden hayatta kalamazsınız?