Mili Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu, 2024-2025 yeni eğitim yılı öncesinde BRT’de ‘Manşet +' programına değerlendirmelerde bulundu.
Bakan Çavuşoğlu, 6 Şubat depreminden sonra okul binalarının durumunun gündeme geldiğini anlatarak, hem öğrencilerin hem öğretmenlerin hem de okullardaki diğer görevlilerin can güvenliğinin öncelikleri olduğunu vurguladı.
Toplamda 91 okulda güçlendirme kısımlarının yanında genel tamir ve tadilatını gerçekleştirdiklerini anlatan Bakan Çavuşoğlu, 28 okulda güçlendirme çalışmalarının başlatıldığını, 22 tanesinin tamamlanarak eğitime hazır duruma getirdiğini, 6 okuldaki çalışmaların ise devam ettiğini söyledi.
Çavuşoğlu, ülke genelindeki tüm okullarda eğitimi aksatacak bir durumun söz konusu olmadığını da kaydederek, çok acil boşaltılması gereken ve kısa sürede tamamlanamayacak durumda olan okullarda ise prefabrik sınıflar yerleştirdiklerini ancak bunun geçici bir çözüm olduğunu anlattı.
Artan nüfus karşısında öğrenci sayılarının fazlalığına da dikkat çeken Bakan Çavuşoğlu, sınıflarda 30 öğrenciyi geçmemeye dikkat edildiğini belirtti.
Çavuşoğlu, “Belli bir zümre bizi ne yaparsak yapalım eleştirecekler. 20 yeni okul binası kazandırdık bu ülkeye. 21’ inci okulu da bir ay içerisinde açacağız. Gelecek yıl Eylül’de de açılacak okullarla birlikte 24 yeni okulu kazandıran bir bakanlığa birşey söylenmiyor ama prefabrik sınıflar hemen eleştiriliyor” dedi.
Yardımsever insanların katkıları ile daha fazla yeni okulun ülkeye kazandırılacağını belirten Çavuşoğlu, “ Yardımsever insanlarımız bu kadar zaman neden okul yaptırmadı, çünkü karşılarında muhatap bulamadılar. İşte biz bu insanlarla beraber çalıştık ve 11 yeni okulu eğitime kazandırdık” dedi.
Bakan Çavuşoğlu, bölgelerdeki okulların ihtiyaçlarını da tek tek açıkladı.
“İskele bölgesinde 2 yeni okul, Mağusa bölgesinde 4 yeni okul ..Lefkoşa da 3 lise açtık. Gönyeli 1, Girne’ye minimum 5 okul kazandırmamız gerekir. Güzelyurt ta sadece güçlendirme ve tadilatı Lefke de ise güçlendirme ve bir kolej. Bunların tümü 12 okul demektir. Biz bunları her yıl yapmaya devam edeceğiz.”
Amaçsız hiçbir okul bırakmayacaklarını da anlatan Bakan Çavuşoğlu, tam gün eğitim konusuna da değinerek, en doğru eğitimin okulda verildiğini bu yüzden tam gün eğitime geçilmesi gerektiğini söyledi.
“Öncelikle tam günü 2 günde sınırlı tuttuk ve yavaş yavaş arttıracaktık ama 6 Şubat depremi bize tam gün eğitimin altyapını yapmaktan alıkoydu çünkü okullarımızın sağlamlığı ve öğrenci ve öğretmenlerimizin güvenliği daha önemliydi.”
Bakan Çavuşoğlu, bu sene de tam gün eğitimi 2 günle sınırlı tutacaklarını, ama ilerleyen dönemde bunu arttırarak devam ettireceklerini söyledi.
Çavuşoğlu, “KKTC’nin eğitim alanındaki tüm sıkıntılarını tarihe gömmek adına adımlar attık ve atmaya da devam edeceğiz” dedi.