USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

En Çok Meteor Dünya'da Hangi Bölgelere Düşüyor?

Geceleri gökyüzüne baktığınızda hızla kayan bir ışıkta dilek dilediniz mi? Aslında gördüğümüzün bir meteor olduğunu da biliyoruz. Bu güzel gökyüzü şovlarının arkasındaki bir başka soruyu soralım: Dünya’nın hangi bölgesine en fazla meteor düşüyor?

En Çok Meteor Dünya'da Hangi Bölgelere Düşüyor?
27-10-2024 17:42

Dünya atmosferine ulaşan ve yüzey yolculuğunu atlatan bu uzay kayaları, yılda yaklaşık 17 bin tane olarak geliyor.

Nerede peki bunların hepsi?

En çok nereye düşüyor?

meteor

Dünya’nın yüzde 70’nin okyanuslarla kaplı olduğunu düşününce aslında en çok meteorun düştüğü yer, sular oluyor. Ancak bu düşüşler çok sayıda gözlemlenemiyor çünkü okyanuslar geniş ve keşfedilmesi zor alanlar.

Yani uzaydan gelen kaya parçaları büyük ölçüde okyanuslara düşüp ayrışıyor ve bu da gözümüzden kaçıyor.

Peki ya karada?

Antarktika meteor

En çok meteor düşen kara parçasına gelecek olursak da Antarktika öne çıkan yer oluyor. Sibirya, Arizona eyaleti ve Sahra Çölü gibi bazı yerler de meteor avcılarının favori mekânları arasında.

Buralarda bulunan boş alanlar aslında düşen meteorların kolayca fark edilmesini sağlıyor. Özellikle Antarktika gibi buzla kaplı yerler, koyu renkli meteor ayrıntılarını beyaz kar örtüsü üzerinde daha kolay görülür hâle getiriyor.

Meteorlar düşerken devasa kriterler de ortaya çıkabiliyor.

Meteor Krateri .via-text { background-color: rgb(0,0,0); /* Fallback color */ background-color: rgba(0,0,0, 0.4); /* Black w/opacity/see-through */ color: white; font-weight: 300; font-size: 0.75em; position: absolute; bottom: 0%; right: 0; z-index: 2; padding: 5px !important; text-align: left; }

Biz bazen sadece yıldız kayması gibi düşünsek de bazı meteorlar resmen büyük patlamalar yaratabiliyor. Örneğin Rusya’nın Sibirya bölgesinde 1908’de gerçekleşen meteor olayında 2.000 km²'lik bir alan yok oldu.

Dünya’nın en büyük gök taşı krateri olarak ise Meteor Krateri biliniyor. Amerika’nın Arizona eyaletindeki bu kraterin yaşının ise 24 bin yıl olduğu tahmin ediyor ve çapı 1200 metreyi aşarken derinliği de yaklaşık 180 metre.

Meteor avcısı olup Antarktika’ya kadar gitmeyecekseniz gezegenimize düşen meteorlardan birini görmek için geceleri kafanızı kaldırıp gökyüzüne bakmanız yeterli.

Kaynaklar: Live Science, National Geographic, Iberdrola, NASA

Bunları da inceleyebilirsiniz:

Kaynak: WEBTEKNO.COM

ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Karikatürler