USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Formula 1 Tarihinin Kara Lekesi Olan Crashgate Skandalı

Sesler, ışıklar ve hızın dansıyla dolu F1 gece yarışlarının nefes kesici atmosferi, 2008 Singapur Grand Prix'inde sıra dışı bir olaya tanıklık etmişti. F1 tarihine kara bir leke olarak sürülecek bu olay, kazanma hırsının bambaşka bir boyutuydu.

Formula 1 Tarihinin Kara Lekesi Olan Crashgate Skandalı
24-03-2024 13:13

Bu yarış yalnızca lastiklerin asfaltla buluşmasına değil, aynı zamanda Formula 1'in karanlık bir noktasına da ışık tuttu. Pist üzerinde avantaj kazanmak isteyen bir takım, genç bir pilotun kısa kariyerine leke sürdüğü bir yarış olarak akıllarda kaldı. 

Olay ilk başta "yalnızca bir kaza" denilip geçilse de aslında kazanın çok ötesindeydi. Formula 1'in etik ve rekabet ilkelerini sorgulatan bir tartışmayı beraberinde getirmesi ise cabası.

Formula 1, tarihinin ilk gece yarışını Singapur'da gerçekleştirecekti.

Lewis Hamilton .via-text { background-color: rgb(0,0,0); /* Fallback color */ background-color: rgba(0,0,0, 0.4); /* Black w/opacity/see-through */ color: white; font-weight: 300; font-size: 0.75em; position: absolute; bottom: 0%; right: 0; z-index: 2; padding: 5px !important; text-align: left; }

28 Eylül 2008'de olan yarışa kadar Renault'da işler iyi gitmiyordu. Takımın pek bütçesi yoktu. Takımda üst üste iki yıl şampiyonluk yaşamış olan Fernando Alonso, bir önceki sene McLaren'a geçiş yapmış ve çaylak sezonunu geçiren Hamilton ile takım arkadaşı olmuştu. İkili o sezon 1 puanla şampiyonluğu Raikkonen'e kaptırdı. Hamilton için bu bir başarıydı ama son iki yılın şampiyonu için fiyaskoydu. 

McLaren ekibi, ışığı Hamilton'da görünce Alonso, Renault'ya geri dönmüştü. Alonso'nun dönüşü ile birlikte de takım yeniden sponsor çekmeye başladı.

Ferrari, McLaren ve Sauber gibi takımların arkasında zayıf bir performans sergiliyordu. Singapur'daki bu yarış, nasıl oldu da spor tarihinde alışılmadık bir şekilde skandala dönüştü?

Singapur GP, sezonun sondan 4. yarışıydı.

Fernando Alonso .via-text { background-color: rgb(0,0,0); /* Fallback color */ background-color: rgba(0,0,0, 0.4); /* Black w/opacity/see-through */ color: white; font-weight: 300; font-size: 0.75em; position: absolute; bottom: 0%; right: 0; z-index: 2; padding: 5px !important; text-align: left; }

Alonso, sezonun o noktasına kadar sadece 28 puan toplamıştı. Nelson Piquet Jr. ise sadece 3 kez puan alabilmişti. Yani Singapur’da başarılı bir sonuç almaları çok önemliydi.

Ancak işler bekledikleri gibi gitmedi. Piquet Jr., sıralama turlarının ilk kısmında elendi ve ardından Alonso, ikinci seansta tur atamadan mekanik arıza yaşadı. Bu da ikilinin yarışa 15. ve 16. sıralardan başlayacakları anlamına geliyordu. 

2008 yılında, bugünkünden farklı olarak pit stoplar esnasında araçlar yakıt da alabilirdi ve yakıt stratejileri büyük önem taşırdı. Arkalarda kalan araçlar, depolarını ağzına kadar doldurup rakiplerinden bir pit stop az yaparak avantaj elde etmeye çalışırdı.  

Yarışa 15. sıradan başlayacak olan Alonso’nun benzin deposunda az yakıt ve jantlarının üstünde ise yumuşak lastikler vardı. Bu durum herkesin kafasını karıştırdı. Alonso'nun yarışın başında yakıt yükü ve lastik avantajıyla hızla ilerleyerek ilk sıralara yerleştiğine şahit oldular. Ancak 10. turda yaptığı pitte sert lastiklere geçip ağır yakıt yükü almıştı.

Bu durum, o dönemde Formula 1 spikeri James Allen'ın dikkatini çekti ve Renault'nun farklı stratejiler deneyerek yükselmeye çalıştığını söylemişti.

Singapur f1

Çok geçmeden 3 tur sonra gerçek tablo ortaya çıktı. Renault'nun stratejisi oldukça garipti. Kameralar, 14. turda Sebastian Bourdais'in kaçış alanından piste geri dönüşünü gösterirken aniden görüntü başka bir yere kaymıştı. Piquet Jr., duvara çarpmış bir şekilde duruyor ve pistin tersine bakıyordu.

Bu kaza, güvenlik aracının çıkmasını gerektirecek şiddetteydi. Üstelik enkazın bulunduğu yerde herhangi bir kaçış yolunun olmaması durumu daha da ciddileştiriyordu. Bu yüzden güvenlik aracı derhal devreye girdi.

O dönemdeki kurallara göre, yarışlarda güvenlik aracının ilk turunda pite girmek yasaktı ve bu kurala uymayan pilotlar 10 saniye dur-kalk cezası alıyordu.

Kazadan sonra Piquet, aracın sert lastiklerinden kaynaklanan bir kaza olduğunu iddia etti.