USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Gebeliği Duraklatmayı Sağlayan Özellik, İnsanlarda da Çalışabilir

Bilim insanları, memelilerin gebeliklerini çevresel koşullara göre ertelemesini sağlayan bir molekülün insanlarda da çalışabileceğini keşfetti.

Gebeliği Duraklatmayı Sağlayan Özellik, İnsanlarda da Çalışabilir
10-10-2024 19:47

Ayılar gibi türler, hamileliklerinin erken döneminde yavrularının yemek bulma fırsatlarının çok daha fazla olduğu bahar döneminde doğması için “durdurma butonu” gibi bir özelliğe sahipler. 130’dan fazla memelinin kullandığı bilinen ve kış uykusu tarzı bir şey olan bu durum, hayvanların çevrelerine uyumlu olacak şekilde yavrularının gelişimini daha uygun bir ana kadar ertelemesini sağlıyor.

Şimdi ise bilim insanları, benzer bir duraklama özelliğinin insan embriyolarında da keşfettiklerini açıkladılar. Araştırma bulguları, Cell dergisi üzerinden yayımlandı.

Gebelikleri ertelemeye sağlayan molekül, insanlarda da çalışıyor

Almanya’daki ekip, gebelik duraklatma düğmesi olarak nitelendirebileceğimiz bu özelliğin insan hücrelerinde de işe yarayabileceğini buldular. Moleküler genetikçi Nicolas Rivron, açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

 “Doğal olarak kış uykusu tarzı yeteneklerimizi kaybetmiş olsak da bu deneyler içimizde aslında bu yeteneği koruduğumuzu ve en sonunda onu ortaya çıkarabileceğimizi gösteriyor. Tüp bebek gibi işlemler sırasında uyku hâlinin tetiklenmesi, embriyonun sağlığını değerlendirmek ve rahim içine daha iyi yerleşmesi için daha fazla zaman sağlayabilir.”

Araştırmacılar, bu çalışmada laboratuvar deneyleri yoluyla diğer memelilerin gebeliklerini ertelemelerine olanak tanıyan aynı molekülün insan kök hücreleri ve insan embriyolarında da çalıştığını gözlemlediler. “mTori” isimli bu molekül, 2016’da gerçekleştirilen bir araştırma ile farelerde keşfedilmişti.

Kaynak: WEBTEKNO.COM

ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Karikatürler