USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Google'ın "Tekel" İlan Edilmesi İnternet Dünyasına Nasıl Yansıyacak?

Google, geçtiğimiz gün ABD Adalet Bakanlığı'na karşı davayı kaybetmiş ve mahkeme tarafından "tekel" ilan edilmişti. Peki bu karar, internet dünyası üzerinde nasıl bir etkiye sahip olacak?

Google'ın
07-08-2024 16:28

Google, geçtiğimiz gün ABD Adalet Bakanlığı ile arasındaki davayı kaybetti. Mahkeme, teknoloji devini ülkede “tekel” olarak ilan etti ve bu yaklaşımı devam ettirmeyi amaçladığı sonucuna vardı. Karar, ne kadar büyük olursa olsun büyük teknoloji şirketlerinin regüle edilebileceğinin sinyallerini verdi.

Henüz herhangi bir ceza uygulanmadı. Yetkililer, şirketin faaliyetleri konusunda incelemede bulunacak ve herhangi bir değişiklik yapılıp yapılmayacağını izleyecek. Eylül gibi ilk cezayı görme ihtimalimiz var. Google ise karara itiraz edecek. Bu yüzden hukuki mücadelenin birkaç yıl süreceğini ön görebiliriz. Ancak böyle bir kararın internet dünyasına etkisinin çok büyük olacağını söylemek mümkün. Gelin bu konuya derinlemesine göz atalım.

Google’ın “tekel” olarak değerlendirmesi kullanıcılar ve internet için ne anlama geliyor?

Aslında her şey, mahkemeden gelecek cezalara ve Google’a karşı uygulanacak yaptırımlara bağlı. Ancak en sonunda herkesin etkileneceği bir sonuç çıkabileceğini söyleyebiliriz. Ne de olsa Google, internetin en dominant şirketi konumunda. Aramadan reklamlara kadar neredeyse her şeyde en öndeki şirket.

Tekel olmaktan çıkıp kullanıcılara olan olumsuz etkiyi minimuma indirmeye çalışacak bir karar, Google’ın diğer şirketlerle olan anlaşmalarından çekilmesine neden olabilir. 1,96 trilyon dolar ile dünyanın en değerli 4’üncü şirketi konumunda bulunan teknoloji devi, arama motorunu cihazlarda varsayılan yapmak için milyarlarca dolarlık anlaşmalara sahip.

Bunun en iyi örneği Apple ile olan anlaşma. Dünyanın en çok satan telefonlarından olan iPhone’u üreten firma ile Google arasında arama motoru için 20 milyar dolarlık bir anlaşma var. Anlaşmadan çekilmek, Google’ın iPhone’da varsayılan olmamasını sağlayabilir. Bu da kullanıcıların farklı arama motorlarına kullanmaya başlamasına neden olabilir.

Hepimizin bildiği gibi şu anda herkes Google’ın arama motorunu tercih ediyor. Hâlâ onun seviyesine yaklaşabilen yok ve internetin en iyisi konumunda. Bunun nedenleri arasında çok yaygın kullanılması ve dünyadaki çoğu cihazın varsayılan arama motoru olması var. Ancak yapay zekânın gelişimiyle onunla gerçekten kapışabilecek arama araçları görebiliriz.

Kaynak: WEBTEKNO.COM

Haber paylaşım ağına dahil değilsiniz!
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Karikatürler