USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

İsimler Görünümleri de Şekillendiriyor mu?

Bazı isimler, bazı yüzlerle kafamızda eşleşiyor değil mi? Özellikle yeni doğmuş bir bebeğe isim koyarken “karakterini” şekillendirdiği söylenerek bazı isimlerden imtina edildiği oluyor. Peki ya görüntüsü?

İsimler Görünümleri de Şekillendiriyor mu?
12-09-2024 15:17

Yapılan araştırmalara göre ismimiz de görüntümüzle örtüşüyor. Ancak bu durum zamanla nasıl oluşuyor, merak konusu.

Eminiz ki herkesin düşününce aklına belli bir fiziksel görünümün geldiği bir isim vardır. Sizinki hangisi?

İsimlerimiz, hayatımızın erken dönemlerinde toplum tarafından bize verilen âdeta bir sosyal etiket.

steve

Konuyla ilgili son yıllarda yapılan araştırmalar, isimlerin sadece birer etiket olmaktan öte; bireylerin yüz görünümlerini etkileyen bir rol oynayabileceğini de öne sürüyor. Özellikle, isim ve yüz görünümü arasındaki ilişki üzerine yapılan çalışmalar, bu etkilerin kökenlerini araştırarak, isimlerin yüz şekillerini doğrudan etkileyip etkilemediğini de sorguluyor.

Reichman Üniversitesinden Yonat Zwebner ve ekibinin gerçekleştirdiği çalışma, bu ilginç konuyu derinlemesine ele alıyor. Araştırma, isimlerin yüz görünümlerini nasıl etkileyebileceğine dair önemli bulgular içermekte.

Çalışmada, 9-10 yaşlarındaki çocuklar ve yetişkinler, bazı yüzleri isimlerle eşleştirmeleri için görevlendirildi.

isim görünümleri

Sonuçlar ise şaşırtıcıydı. Çünkü çocuklar, yüzleri isimlerle ilişkilendirmekte zorlanırken yetişkinler, bu eşleştirmede oldukça başarılı oldu. Bu bulgular, yetişkinlerin yüz görünümleri ile isimleri arasında bir uyum olduğunu gösteriyor. Ancak çocuklarda bu uyumun gözlemlenmemesi, isimlerin yüz üzerinde etkili olmasının zamanla gerçekleşen bir süreç olduğunu düşündürüyor.

Makine algoritmaları kullanarak da benzer sonuçlara ulaştı. Bilgisayarlar, aynı isme sahip yetişkinlerin yüzlerinin, farklı isme sahip yetişkinlerin yüzlerinden daha fazla benzerlik gösterdiğini tespit etti. Ancak çocuklar arasında bu benzerliklerin gözlemlenmemesi, isimlerin etkisinin daha çok yetişkinlikte belirdiğini işaret ediyor.

İsimlerin özellikleri, yetişkinlikte belirleniyor.