USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Jüpiter, Tüm Gezegenleri Yok Etseydi Neler Olurdu?

Kemerlerinizi bağladıysanız kısa bir yolculuğa çıkalım ve Jüpiter’in, Güneş sistemindeki tüm gezegenleri yok ettiği bir senaryoda neler olacağına bakalım. Peki sizce tüm evren yok olur muydu?

Jüpiter, Tüm Gezegenleri Yok Etseydi Neler Olurdu?
07-07-2024 19:33

Güneş sisteminin en büyük gezegeni olan Jüpiter, kendi etrafındaki dönüş süresi en kısa olan seyyaredir. Üstelik Güneş sistemine olan etkisi de bu özellikleri gibi sıra dışıdır.

Gelin, Jüpiter’in gezegenlere neler yapabileceğine bakalım.

Böyle bir senaryoda Jüpiter’in ilk kurbanı, Satürn olurdu.

Jüpiter

Jüpiter, Satürn’den üç kat daha ağırdır ve bu gezegen, eğer Satürn’ü yok etseydi göreceğiniz tek şey Jüpiter’in aşırı parlaklaşması olurdu. Ayrıca böyle bir durumda uydular çarpışır ve bunun sonucunda büyük miktarda enkazlar meydana gelirdi.

Enkazlardan kalan bazı uydu kalıntıları ise Jüpiter’e yağardı. Yine enkazın bir kısmı uzaya doğru bir yolculuk gerçekleştirirdi. 

Eğer Jüpiter Satürn’e çarpsaydı, Jüpiter’in yüzey sıcaklığı Güneş’in dış katmanından daha sıcak bir hâle gelirdi ve Satürn’den kalan her şey Jüpiter’in atmosferiyle karışırdı. 

Aynı zamanda Satürn’ü yok etmek, Jüpiter’in kütlesini ve yer çekimini %30 arttırırdı.

Jüpiter

Ayrıca Jüpiter, parçalanmış uyduları sebebiyle belirgin yeni halkalara sahip olurdu. Devamında ise iki buz devi Uranüs ve Neptün’ü sarardı. Uranüs’ün 27 farklı uydusu, Jüpiter’in halkalarıyla çarpışarak yüzen bir enkaza sebep olurdu.

Tüm bunların sonucunda ise Jüpiter’in ağırlığı %40’a çıkardı.