USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Kahkaha Atmak Kalbe İyi Geliyor mu?

Gülmenin en iyi ilaç olduğunu hep duyarız. Gerçekten de vücudumuzda salgılanan mutluluk hormonları, hastalığımızı bize hemen unutturuveriyor. Özellikle kahkaha atmanın kalp sağlığına iyi geldiğiyle alakalı pek çok bilgi var.

Kahkaha Atmak Kalbe İyi Geliyor mu?
16-07-2024 10:52

Bir kahkahanın hastalara ne kadar iyi geldiğiyle ilgili yapılan araştırmalar, çok hasta olan insanların bile güldükten sonra iyileşme gösterdiği tespit edildi.

Hep gülersek hastalığa yakalanma olasılığımız o kadar azalır mı yani?

Gülmenin kalp sağlığı üzerindeki olumlu etkileri, son araştırmalarla bir kez daha doğrulanmış durumda.

kahkaha

Gülmek, gencinden yaşlısına herkes için âdeta bir terapi gibi. Modumuz düşük olduğunda bile izlediğimiz komedi filmleri bizi hemen yükseltiyor. Özellikle kalp hastaları üzerinde yapılan gülme terapisinin, koroner arter hastalığı gibi ciddi kalp sorunları olan bireyler üzerindeki potansiyel yararları, Prof. Marco Saffi liderliğindeki bir ekip ile incelendi.

Araştırma, gülme terapisinin kalbin işlevsel kapasitesini artırabileceğini ve kalp-damar sağlığını iyileştirebileceğini ortaya koydu. Çalışmada, katılımcılara haftada iki kez komedi programları izletildi.

Üç ay sonrasında bir test yapıldı ve komedi filmi izletilen grubun kalp fonksiyonlarında iyileşmeler gözlemlendi.

26-64 yaş aralığındaki hastalar üzerinde gerçekleştirilen çalışmada gruplar her hafta bir saat farklı türden filmler izledi. Komedi filmi izletilmeyenler siyaset ve belgesel programları izledi.

Komedi filmi izleyen gruptaki hastaların kanında diğer gruptakilere nazaran %10 daha fazla oksijen olduğu tespit edildi. Özellikle atardamarlarının genişlemesi ve inflamatuar belirteçlerdeki azalma, gülme terapisinin kalp sağlığını olumlu yönde etkileyebileceğine dair önemli bulgular sundu.

Gülmenin endorfin salgılatarak iltihabı azalttığı, stres hormonlarının seviyelerini düşürdüğü ve genel olarak insanların daha mutlu hissetmelerini sağladığı bilinen bir gerçek.