Her köpeğin, belirli bir ömrü vardır ancak bazı köpeklerin diğerlerinden daha fazla ömrü vardır. Kanişler, 18 yıldan uzun yaşayabilirken Great Dane’ler (Danua), bunun yarısı kadar ömre sahip olabilir. Elbette tek bir cins içindeki hayvanların yaşam süreleri arasında büyük farklılıklar yok.
İngiltere’de, 580.000 köpekle yapılan araştırmadan yola çıkarak köpeklerin yaşam sürelerinin yüz şekillerine göre nasıl değişiklik gösterdiğini anlatacağız.
Köpekler, birbirinden sevimli oldukları kadar birbirlerinden çok farklılar.
Günümüzde, Chihuahua’dan tutun Mastiflere kadar 400’den fazla köpek cinsi var. Birbirleri arasındaki bu denli büyük vücut tipi farklılıkları ve yaşam tarzı, elbette farklı cinslerin farklı şekillerde davranmasına neden oluyor. Farklı davranışlar ve genetik özellikler ise ömürlerini etkileyebiliyor.
Köpeklerin yaşam süresini nelerin etkilediğini belirlemek için bir araştırma yapıldı.
Araştırmada, 150’den fazla farklı cinse ait 580.000’in üzerinde evcil köpekten veri topladılar. Bulgulara göre boyut, cinsiyet ve kafa oranı gibi özellikler; köpeklerin yaşam sürelerini etkiliyordu.
İngiliz Bulldog gibi orta büyüklükte, düz yüzlü bir erkek köpeğin; Dachshund gibi küçük boyutlu ve uzun yüzlü bir dişiye göre daha kısa hayatının olma ihtimali üç kat daha fazlaydı. Ayrıca genel olarak dişi köpekler, erkeklerden daha çok yaşama eğilimindeydi.
Bulldog .via-text { background-color: rgb(0,0,0); /* Fallback color */ background-color: rgba(0,0,0, 0.4); /* Black w/opacity/see-through */ color: white; font-weight: 300; font-size: 0.75em; position: absolute; bottom: 0%; right: 0; z-index: 2; padding: 5px !important; text-align: left; }
Bunun yanı sıra Bulldog ya da Pug gibi düz yüzlü ırklar; cilt ve solunum problemleri nedeniyle daha kısa yaşamla ilişkilendiriliyordu. Hazır konu buraya gelmişken değinmeden geçmeyelim. Anatomileri gereği birçok sağlık komplikasyonuna sahip cins hayvanların çoğalmasına katkı sağlamak yerine sokakta ve barınakta sıcak bir yuva bekleyen hayvanlara evimizi açmalıyız.
Kaynak: WEBTEKNO.COM