Prof. Işın Çelebi, Mehmet Şimşek'in Hazine ve Maliye Bakanı olmasına ilişkin açıklamasında “Bu bir sihirbazlık işi değil, iktisat bilimine uygun hareket edeceksiniz” vurgusu yaptı. Bakan Şimşek’in 3 yıllık bir süre içinde yapısal reformlarla ekonomiyi dengeye ulaştırabileceğini belirten Prof. Çelebi, Eximbank’ın sermaye yapısının güçlendirilmesinin önemine işaret etti.
Dünya gazetesinden Özlem Ermiş Beyhan’ın haberine göre; Çelebi “Biz Türkiye sevdalısı insanlar olarak ekonominin sorunlarının çözülüp bir dengeye gelmesini isteriz” dedi. İşte Prof. Çelebi’nin önümüzdeki döneme dair öngörüleri.
YENİ EKONOMİ YÖNETİMİ
Daha genç bir ekip. Mehmet Şimşek bence seçilebilecek en iyi isimlerden biriydi. Cevdet Yılmaz da çok yetkin bir isim. Ekonomi yönetimine 3 yıllık bir zaman tanımak gerekiyor.
3 YIL SABREDİLİR Mİ?
3 yıl gibi bir süreye ihtiyacı var Türkiye’nin, ekonominin toparlanabilmesi için. Bir kere bir bütçe dengesinin oluşması lazım. Gelir gider dengesi kurulması. Bu çok kolay değil, çok zor. Vergi gelirlerinin artırılması lazım. Nereden vergi alacaksınız? İkincisi cari işlemler dengesi oluşmalı. Dış ticaret açığının azaltılması gerekiyor. İhracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 90’lara çıkmalı. Üçüncüsü de yatırım-tasarruf dengesini kurmak lazım. Burada teknolojideki global rekabete bir vurgu yapmak istiyorum. Dünya teknolojide müthiş bir rekabet içinde. Çin ve ABD rekabeti teknolojinin gelişimi üzerine oturdu. Bu rekabette Çin Rusya ile hareket ediyor. ABD ise Japonya, Kore ve Hindistan ile hareket ediyor. Çin, kısıtlamalara karşı Afrika’daki maden yataklarını kullanma sürecinde. Türkiye’de ihracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 60’lar düzeyinde kalamaz, öyle olursa ülke çok geriye gider.
Türkiye’deki pek çok kuruluş son dönemde yatırımlarını yurt dışına kaydırmış durumda…
Evet ama yatırımın kaçmasından daha çok; bir süredir yatırım gelmiyor ülkeye. Türkiye’nin yatırıma ihtiyacı var. Teknoloji yatırımında en önemli itici güç yabancı sermaye girişi.
İNSANLARIN, ŞİRKETLERİN, KURUMLARIN 3 YIL DAYANACAK SABRI VAR MI?
Binlerce yıllık bir tarihi olan Türk toplumu için 3-5 yıl çok uzun değil. Dönüp siyaset tarihine baktığınızda Osmanlı’nın çöküntüsü üzerine kurulmuş, Atatürk ile ayağa kalkmış, sonrasında pek çok ekonomik ve siyasi sıkıntılar yaşanmış, kalkınma dönemleri yaşanmış… Bu sürenin de yeni yönetime sağlanması lazım.
patronlardunyasi.com