USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Milyonlarca memur ve emekli için müjde gibi haber

Ankara 6. İdare Mahkemesi, TÜİK’ten enflasyon hesabında kullandığı tüm bilgi ve belgelerin mahkemeye sunulmasını istedi. TÜİK çalışanları, süresi içinde yanıt vermezse ceza alabilir.

Milyonlarca memur ve emekli için müjde gibi haber
10-10-2024 10:38

Sözcü Gazetesi'nden Erdoğan Süzer'in haberine göre Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) düşük enflasyonu yüzünden açlık ve yoksulluğa sürüklenen milyonlarca emekli ve çalışana mahkemeden sürpriz karar geldi. Yargıtay Onursal Üyesi Seyfettin Çilesiz’in TÜİK aleyhine açtığı davayı görüşen Ankara 6. İdare Mahkemesi, TÜİK’ten savunma alınmasına ve enflasyon hesabında kullandığı tüm belge ve bilgilerin mahkemeye sunulmasına karar verdi.

TÜİK’E 30 GÜN SÜRE

Kararını oy birliğiyle alan mahkeme, TÜİK’e savunma yapması ve belgeleri açıklaması için 30 gün süre tanıdı. Davayı açan Çilesiz mahkemenin kararını, ‘Emekli ve çalışanlar için güzel bir haber’ diye duyurdu. Çilesiz, maaş zamlarında kullanılan TÜİK enflasyonunun gerçek enflasyonun altında kaldığını belirterek bu yılın ilk 6 ayındaki enflasyonun yeniden hesaplamasını TÜİK’ten istemiş, yanıt gelmeyince TÜİK’e dava açmıştı.

Davayı görüşen mahkeme TÜİK’ten, tüm iddialara cevap teşkil edecek şekilde detaylı bir açıklama yapmasına ve dava konusu işlem ile işleme dayanak teşkil eden tüm bilgi ve belgeleri 30 gün içerisinde mahkemeye sunmasına oy birliğiyle karar verdi.

Çilesiz, açtığı davada yürütmenin durdurulması talebinde de bulunmuştu. Mahkeme, yürütmenin durdurulması istemini TÜİK’ten birinci savunması alındıktan ya da savunma ve cevap süresinin geçmesinden sonra incelenmesine karar verdi. Ankara 6. İdare Mahkemesi, TÜİK’in gerekli savunmayı yapmaması, enflasyon hesabında kullandığı belge ve bilgileri süresi içinde (30 gün) mahkemeye sunmaması durumunda dosyadaki mevcut bilgi ve belgelere göre karar verilebileceğini TÜİK’e iletti.

KARARI UYGULAMAMAK ANAYASAL SUÇ

Seyfettin Çilesiz’in avukatı Ali Erdem Gündoğan, davalı TÜİK’in mahkeme kararını tartışmak, eleştirmek, değiştirmek gibi bir hakkı bulunmadığı gibi kararı yerine getirip getirmeme konusunda seçim hakkının da olmadığını söyledi. Gündoğan, “TÜİK, mahkemenin ara kararını yerine getirmediği takdirde Anayasal suç işlemiş olur. Kararı uygulamayan TÜİK çalışanları da Türk Ceza Kanunu’nun 257. maddesi kapsamında cezai yaptırımla karşılaşabilirler” dedi.

Gündoğan, TÜİK’in enflasyon hesabında kullandığı tüm bilgi ve belgelerin bağımsız bilirkişilerce inceleneceğine de dikkat çekti.

Kaynak: SACITASLAN.COM

ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Karikatürler