USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

NASA'nın Mars Keşif Biliminde Çığır Açan Yapay Zekâ Değişimi

Yapay zekâ, NASA'nın Perseverance uzay aracı ile Mars'taki kayaların içindeki mineralleri tespit etmeye yardımcı oluyor. Bu yeni teknoloji, bilim insanlarının Kızıl Gezegen'deki yaşam izlerini daha hızlı ve verimli bir şekilde bulmalarını sağlıyor.

NASA'nın Mars Keşif Biliminde Çığır Açan Yapay Zekâ Değişimi
07-08-2024 22:08

Hayal edin, uzak bir gezegende kendi başına dolaşan bir uzay aracı var. Bu araç, yüzeydeki kayaları dikkatlice inceliyor, içerdikleri mineralleri analiz ediyor ve hangi bilgilerin önemli olduğunu tespit ediyor. İşte bu hayal, gerçek oldu!

Üstelik bu analizleri anında yaparak doğru verileri elde etmek için en ideal noktaları belirliyor. Tıpkı bir bilim insanı gibi gezegenin geçmişine dair ipuçlarını ortaya çıkarıyor.

Yapay zekâ Mars'ta nasıl çalışıyor?

PIXL Nasa

Yaklaşık üç yıldır devam eden Perseverance görevi, Mars'taki kayalarda mineralleri arayan bir yapay zekâ formunu test ediyor. Mars'ta ilk kez yapay zekânın, kaya bileşimini gerçek zamanlı analiz ederek otonom kararlar almasını sağlıyor.

NASA'nın Güney Kaliforniya'daki Jet Propulsion Laboratory (JPL) tarafından geliştirilen bir spektrometre olan PIXL yazılımını destekliyor.

PIXL, bir kayanın yüzeyindeki minerallerin kimyasal bileşimini haritalayarak kayanın Mars'ın eski geçmişinde mikrobiyal yaşamı destekleyebilecek koşullarda oluşup oluşmadığını belirlemelerine olanak tanıyor.

Adaptive sampling nasıl işliyor?