USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Nintendo’nun Çetrefilli Yükseliş Hikâyesi

Nintendo, renkli oyun kartları hazırlayan bir markayken günümüzde video oyunu ve oyun konsolu pazarında bayrağı taşıyan isimlerden oldu. İşte bu başarının ilham veren hikâyesi…

Nintendo’nun Çetrefilli Yükseliş Hikâyesi
29-05-2024 16:47

Super Mario, Pokémon, Game Boy… Bunların hepsi, Nintendo sayesinde tanıştığımız isimler. Yani Nintendo herkesin hayatına bir şekilde dokundu diyebiliriz.

Peki küçük bir dükkânda başlayan bu serüven nasıl oldu da video oyunu ve konsolu pazarında rekabet eden bir seviyeye ulaştı?

Her şey renkli kartlarla başladı.

nintendo

Fusajiro Yamauchi, Japonya’nın Kyoto şehrinde, parlak renkli oyun kartları hazırlayan bir iş insanı ve zanaatkârdı. 1889 yılında bir dükkânda satılmaya başlayan ve el yapımı olan bu kartlar, 70 yıl boyunca Nintendo şirketi tarafından ustalıkla hazırlanmaya devam ederek popülerliğini korudu.

1950 yılına gelindiğinde ise kartlar artık pek fazla rağbet görmüyordu. Fusajiro Yamauchi’nin torunu henüz 22 yaşındayken Nintendo’nun başına geçmişti. Vizyonu, kart yapımının yanı sıra oyuncaklar ve eğlence salonları dahil olmak üzere farklı girişimlere genişletmekti.

1970’lerin sonunda Nintendo, küresel başarılara imza attı.

Nintendo kuruluşu

Yüksek kâr marjına sahip elektronik oyunlar üretirken birçok başarı elde etti. Üstelik bu sadece başlangıçtı. Video oyunları, Nintendo’yu global bir başarı seviyesine fırlattı. 1978 yılında Nintendo, Othello’nun bilgisayar oyunu versiyonunu üretti.