USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Pasif İçicilik, Kalp Ritmi Bozukluğu Riskini Artırıyor

Yeni bir çalışma, pasif sigara içiciliğin kalp ritmi bozukluğu türü olan atriyal fibrilasyon riskini artırdığını ortaya koydu. Üstelik dumana dışarıda veya içeride maruz kalmanın pek bir şey değiştirmediği de görüldü.

Pasif İçicilik, Kalp Ritmi Bozukluğu Riskini Artırıyor
07-04-2024 19:27

Sigara içmenin ne kadar zararlı olduğu tüm dünya tarafından bilinen bir gerçek. Ancak yalnızca içenin değil, dumanın etraftaki kişiler tarafından teneffüs edilmesi de önemli sağlık problemlerine yol açabiliyor. Bu duruma “pasif içicilik” deniyor.

Pasif içiciliğinin zararları hakkında yepyeni bir araştırma yapıldı. Avrupa Kardiyoloji Derneğinin (ESC) bilimsel bir kongresi olan EHRA 2024’te gösterilen bu çalışma, sigara dumanına maruz kalmanın yol açtığı kalp sorunlarıyla ilgili önemli bulgulara ulaştı.

Pasif içicilik, kalp ritim bozukluğu riskini artırıyor

Bulgular, sigara dumanına maruz kalmanın bir kalp ritmi bozukluğu türü olan atriyal fibrilasyon riskini artırdığını ortaya koydu. Dünya çapında yaygın olarak görülebilen bu bozukluk, genel olarak ölüm tehlikesi teşkil etmese de kalp yetmezliği gibi korkutucu sonuçlar oluşturabiliyor. Belirtileri arasında rahatsız edici ve düzensiz kalp atışı, nefes darlığı, baş dönmesi, hâlsizlik gibi şeyler var.

Araştırmacılar, çalışmada yaşları 40 ile 69 yaş arasında değişen 400.493 yetişkinin verilerini analiz etti. Sonuçlarda da pasif içici olanların olmayanlara kıyasla artiryal fibrilasyona yakalanma ihtimalinin %6 daha fazla olduğu görüldü. Öte yandan pasif içiciliğin süresi arttıkça riskin de arttığı gözlemlendi. Örneğin haftada 7,8 saat sigara dumanına maruz kalmak, içmeyenlere kıyasla %11 daha fazla kalp ritim bozukluğuna neden oluyor.

Kaynak: WEBTEKNO.COM

ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Karikatürler