USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Kripto Para

Piyasa tahterevallisinin iki ucu

Son birkaç yılda bir tahterevalli gibi hareket eden ABD hisse senedi piyasasında ‘piyasa’, bu tahterevallinin dayanak noktasını oluşturdu.

Piyasa tahterevallisinin iki ucu
13-09-2023 19:07

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsaları bu yıl muhteşem 7 hisseleri olarak bilinen teknoloji devleri ve yapay zeka teması sayesinde anlamlı bir ralli yapsa da piyasalarda yatırımcıların göz ardı ettiği birçok fırsat bulunuyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, tahterevallinin iniş ve çıkışlarını yaşamak birçok çocuk için eğlenceli bir deneyim olsa da, tahterevallinin dayanak noktasında oturmak hiç de eğlenceli değildir çünkü dayanak noktası, tahterevallinin her iki ucundaki kaldıraçlı sürüşe göre hareket etmez.

2020, 2021, 2022

Financial Times’tan Richard Bernstein’ın haberine göre, geride kalan birkaç yılda ABD hisse senedi piyasası gerçekten de bir tahterevalli gibi hareket etti ve ‘piyasa’ bu tahterevallinin dayanak noktasını temsil ediyordu. Genel piyasa istatistikleri ise tahterevallinin uçlarındaki önemli performans eşitsizliklerini maskeleme eğilimi gösterdi.

Tahterevalli benzetmesini somutlaştırmak gerekirse, bu süreçte teknoloji, kripto para birimleri, inovasyon, yapay zeka ve diğer dikkat çeken yatırımlar tahterevallinin bir tarafında yer alırken, küresel hisse senedi piyasalarındaki her şey diğer tarafta yer aldı.

Geçen birkaç yıldaki piyasa rotasyonlarının tahterevalli tasvirini taklit ettiği görülüyor. 2020 yılında tahterevallinin heyecanlı tarafı yükseldi. Teknoloji, ihtiyari tüketim ve iletişim en iyi performans gösteren üç sektör oldu. Kripto para getirileri yüzde 100’lerle ölçüldü ve teknolojiyle ilgili ‘Muhteşem 7’ olarak anılan yedi büyük şirketin hisseleri iki katından fazla artış gösterdi.

Tahterevalli 2021'de dengelenmeye başladı ve dünyanın diğer tarafındaki her şey 2022 yılında yükseldi. 2022 yılında ABD dışı piyasaların yüzde yetmişi ABD Doları bazında ABD'den daha iyi performans gösterdi. Geniş tabanlı ABD piyasa endeksi Russell 2000, Nasdaq 100’ü yüzde 12, Muhteşem 7 hisselerini ise yüzde 25 oranında geride bıraktı.

2023

Tahterevalli 2023 yılında ise şu ana kadar dramatik bir şekilde diğer yöne kaymış durumda. Bitcoin, son zamanlardaki geri çekilmesine rağmen yüzde 50'den fazla artış gösterdi. İletişim, teknoloji ve ihtiyari tüketim sektörleri yine büyük farklarla en iyi performansı gösteren sektörler oldu.

En önemlisi, tahterevallinin yükselen tarafında duran hisse senetlerinin sayısı önemli ölçüde azaldı. Muhteşem 7, bu yıl 31 Ağustos'a kadar yüzde 95 artış kaydetti ve S&P 500'ün 2023'teki yükselişine yalnızca bu yedi şirket yüzde 71 oranında katkıda bulundu.

1990'ların başında Merrill Lynch’te gerçekleştirilen bir çalışma, finansal piyasaların ‘Darwinist’ hale geldiğini ve kâr döngüleri yavaşladığında liderliğin daraldığını gösteriyordu. Bu tür piyasalar, en güçlünün hayatta kalması, yatırımcıların kazançlarını artırmaya devam edebilen giderek daha az sayıda şirkete yöneldiği ortamı tanımlıyordu.

Ancak, düşük kaliteli ve daha döngüsel şirketlerin daha fazla faaliyet ve finansal kaldıracı olması nedeniyle, kâr döngüleri hızlandıkça piyasalar genişliyor. Basit bir benzetmeyi kullanırsak, yükselen bir dalga tüm tekneleri havaya kaldırdı.

Bu çerçeveye göre, Muhteşem 7'nin 2023 yılındaki benzersiz üstün performansı, üstü kapalı olarak kurumsal karlara, küresel ekonomiye ve hatta yalnızca yedi şirketin büyüyebileceği genel kurumsal hayatta kalmaya ilişkin olağanüstü derecede vahim bir tahmin içeriyor. Küresel borsanın tamamında açıkça yediden fazla büyüme hikayesi var: Dolayısıyla bu, tahterevallinin diğer tarafında göz ardı edilen birçok fırsat olduğunu anlatıyor.

Kaldıracın diğer tarafındaki fırsatlar

ABD'nin küçük sermayeli şirketleri ve Avrupa, Japonya, Çin ve ABD’den gerçek üretken varlıklara odaklanan şirketler ve Amerika'nın üretim kapasitesinin yeniden inşası temaları bu dönemde özellikle çekici görünen alanlar olarak öne çıkıyor.

Yapay zeka cazip yatırım temaları listesinde yer almıyor. Yeni teknolojilerin her zaman yaptığı gibi yapay zeka da şüphesiz ekonomiyi değiştirecek. Ancak yatırımcıların heyecan ve yatırım fırsatını tarafsız bir şekilde birbirinden ayırması gerekiyor. İnternet, küresel ekonomiyi anlamlı bir şekilde değiştirdi ancak Nasdaq'ı teknoloji balonu zirveye ulaşmadan tam bir yıl önce satın almış olsaydınız, başa baş noktasına gelmeniz tam 11 yıl alacaktı. Zaten tahterevallinin heyecan verici tarafında yer aldıkları için yapay zeka yatırımlarının da yatırımcıları benzer şekilde hayal kırıklığına uğratması muhtemel gözüküyor.

Bireysel yatırımcılar tahterevallide yukarı doğru ilerlerken risk alan kişiler haline gelmiş gibi görünüyor. Portföylerinin muhteviyatına bir göz atıldığında, pozisyonların piyasaya göre ne kadar değişken olduğu görülüyor. Birin altındaki bir değer, daha az değişken varlıkları ve birin üzerinde bir okuma da varlıkların daha değişken olduğunu gösteriyor.

Buna göre, Bank of America'nın strateji ekibine göre, 2009 yılında özel müşteri portföylerindeki tipik özsermaye betası yaklaşık 0,75 ve özsermaye tahsisi ise yüzde 39'du. Bugün beta 1,20 ve tahsis yüzde 60 civarında. Toplam özsermaye riski yani tahsis süreleri, bireysel yatırımcıların kendilerine güvendiklerini ve boğa piyasasının ilk yıllarında sürekli olarak gösterdikleri korku belirtilerinin çok az olduğunu gösteriyor.

Bireysel yatırımcılar heyecanla tahterevalliyi yukarıya doğru kaldırıyor ancak giderek daha fazla risk almaları tahterevallinin iki ucu olduğunu unuttuklarını gösteriyor. Oysa daha iyi ve geniş kapsamlı yatırım fırsatları tahterevallinin yere yakın olduğu tarafta olabilir.

ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Karikatürler