Rüzgâr tünellerinde duran hızlı arabaların görsellerine mutlaka bir yerlerde rastlamışsınızdır. Bu test, ilk etapta otomobiller için tasarlanmamış olsa da sonradan otomobiller de için de kullanılmaya başlanmıştır.
Peki bu testin yapılma amacı nedir?
Hareket hâlindeki bir araba, hareketini bir şekilde engelleyen çeşitli dış kuvvetler tarafından etkilenir.
Örneğin arabanın kaymasını engellemek için lastiklere etki eden bir sürtünme kuvveti vardır. Genellikle göz ardı edilen bu kuvvet, aerodinamik bir sürtünmedir. Yani havanın, otomobilin hareketine karşı sağladığı bir direnç.
Ayrıca bir otomobilde çalışan daha büyük kuvvetler mevcut olduğundan ve bu kuvvetlerin üstesinden gelinmesi gerektiği için motor, çok daha fazla iş yapar. Bu da hâliyle yakıt tüketimini artırır.
Öte yandan hava akışı, otomobilleri sürüş kabiliyetini çeşitli şekillerde etkiler.
Örneğin hava akışı, gürültü yaratır ve bu da konforu olumsuz etkiler. Aynı zamanda havanın çapraz akışı, yanal dengesizliğe yol açabilir. Yine ısıyı, motor ve frenler gibi kritik bileşenlerden uzaklaştırır ve bu da bunların verimli bir şekilde çalışması için olmazsa olmazdır.
Bu sebeple otomobilleri rüzgâr tünellerinde test etmek, tasarımlarının bu çeşitli senaryolarda nasıl performans gösterdiğine dair gerçek verilere ulaşılmasını sağlar.
Peki rüzgâr tüneli testine hangi otomobiller tabi tutulur?
Örneğin bir spor otomobilde, hava akışının performansına ve yol tutuşu ile ilgili parametreler üzerindeki etkisine büyük önem verilir. Fakat rüzgâr gürültüsü, bir spor otomobilin performansı için kritik değildir.
Çünkü sürücüler, bu problemle başa çıkmak için genellikle ek donanımlara sahiptir. Bu sebeple spor otomobiller için hava akışı çoğunlukla daha yüksek performans ve kullanım için optimize edilir.
Ancak işe gidip gelinen bir otomobilin aerodinamik gereksinimleri, bir spor otomobil ile karşılaştırıldığında çok daha fazladır. Bu araçlar, kullanıcı konforu için nispeten daha düşük hızlarda günlük sürüşe odaklanır.
Yine ağır vasıtalarda rüzgâr tüneli testi, oldukça önemlidir.
Çünkü bu araçların, ağır yüklerle uzun mesafeler kat etmelerini gerekir. Bu sebeple de yakıt tüketimleri etkilenir. Yani bir kamyonun hava akışına direncini ya da aerodinamik sürtünmesini azaltmak, yakıt verimliliğini ve menzilini iyileştirmeye yardımcı olabilirken işletme maliyetlerini de önemli ölçüde azaltabilir.
Özetle rüzgâr testleri, farklı otomobil türleri için farklı artıları sağladığı için gereklidir.
Kaynaklar: Science ABC, Science Directİlginizi çekebilecek diğer içeriklerimiz:
Kaynak: WEBTEKNO.COM