USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Şehzade Mustafa İdam Edilmeseydi Osmanlı'ya Ne Olurdu?

6 Ekim 1553 yılı, Osmanlı Devleti’nin tarihinde karanlık bir dönüm noktasıydı. Kanuni Sultan Süleyman, oğlu Şehzade Mustafa'nın geleceğini bir yanda halkın ve ordunun sevgisini kazanmış bir varis, diğer yanda ise saray entrikalarının ve Hürrem Sultan'ın etkisi altında şeki

Şehzade Mustafa İdam Edilmeseydi Osmanlı'ya Ne Olurdu?
04-09-2024 18:13

Yapay zekâya o kara gece, Sultan Süleyman'ın kalbinde hırs ve korku değil de başka bir his uyanmış olsaydı neler farklı olurdu diye sorduk.

Şehzade Mustafa'yı idam ettirmek yerine ona bir şans daha vermeye karar verseydi? Belki de Osmanlı tarihi bambaşka bir yöne kayacaktı…

Her şey nasıl başlamıştı?

şehzade mustafa

6 Ağustos 1515’te, Kanuni Sultan Süleyman’ın Mahidevran Sultan’dan olan oğlu Şehzade Mustafa, doğduğu andan itibaren Osmanlı tahtının en güçlü varisi olarak kabul edilmişti. Genç yaşından beri var olan cesareti, liderlik yetenekleri ve askeri başarısıyla dikkat çekmiş; halk ve ordu tarafından sevilen bir figür hâline gelmişti.

Onun zamanla bu özellikleri, babası Kanuni üzerinde bir gölge gibi belirmeye başladı. Tahtın varisi olan Mustafa, sadece babasının değil; devlet içindeki birçok gücün de ilgisini çekiyordu. Ancak saraydaki entrikalar, Şehzade Mustafa’nın kaderini belirlemişti. Kanuni’nin eşi Hürrem Sultan, kendi oğulları Selim ve Bayezid’in padişah olmasını arzuluyordu. Dolayısıyla Mustafa’nın varlığı, onun için büyük bir engeldi.

Hürrem Sultan, güçlü konumunu kullanarak Kanuni’nin en güvendiği isimlerden biri olan Sadrazam Rüstem Paşa ile bir plan hazırladı.

şehzade mustafa

Rüstem Paşa, Şehzade Mustafa’nın babasına karşı bir isyan planladığına dair söylentiler yaymaya başladı. Kanuni Sultan Süleyman, bu haberler karşısında derin bir üzüntü ve şüpheye kapıldı. Oğlu Mustafa’ya büyük bir sevgi beslese de tahtını ve imparatorluğunu tehlikeye atacak hiçbir duruma izin veremezdi.

İmparatorluğun en trajik olaylarından biri de bu sebeple yaşanmış olacaktı. 1553’te, Konya Ereğlisi yakınlarındaki ordunun karargahına davet edilen Şehzade Mustafa, burada babasının emriyle boğduruldu.

Peki ya bu kadar güçlü bir şehzade, devletin başına geçmiş olsaydı?