USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Sisli Havalarda Hız Algısı Nasıl Değişir?

Yağmur ve karın yanında sisli havalar da sürücüler için oldukça zorlayıcı olur. Bazı nesneler veya insanlar net bir şekilde görülemeyebilir. Hatta bunun yanında çevrenizdeki nesnelerin hızını algılama şekliniz bile değişim gösterebilir.

Sisli Havalarda Hız Algısı Nasıl Değişir?
10-08-2024 10:37

Sisli havada hız algısının değişim gösterebileceği, şimdiye dek hiç aklınıza gelmemiş olabilir. Ancak bu konuyu göz önünde bulundurmak hayati öneme sahiptir.

Gelin, sisli havalarda hız algısının nasıl değiştirdiğine bakalım. 

Sisli havalarda trafik kazaları, şüphesiz artış gösterir.

sis

Bu sebeple sürücüler, görüş mesafesinin bariz şekilde düştüğünü sisli hava koşullarında hızlarını düşürmeleri gerektiğinin farkındadır. Fakat araştırmalar, sisin çevremizde hareket eden nesnelerin hızlarını gerçekte olduğundan farklı algılamamıza sebep olduğunu göstermekte.

Şöyle ki beynimizde hız algısının oluşmasında en önemli veri kaynaklarından biri, çevremizde bize göre hareketli nesnelerin görüş alanından geçerkenki hareketidir. Bu bir ağaç ya da bina olabilir. 

Hareket eden nesnelerin netliğinin azalması, beyinde hatalı bir hız algısı oluşmasına sebep olur. Görüş alanından geçerken bulanık görünen nesneler, net görünen nesnelere göre daha yavaş hareket ediyormuş gibi algılanır.

Ayrıca bilim insanları, sisli havalarda araç kullanırken de benzer bir etkinin ortaya çıktığını öne sürmekte.

sis

Sisli havalarda insanlar genellikle normalde olduğundan daha yavaş araç kullanır. Fakat sis, çevredeki nesnelerin daha zor ve daha bulanık görülmesine sebep olur. Bu da sürücülerin, gerçekte hareket ettiklerinden daha yavaş hareket ettikleri izlenimine kapılmasına yol açabilir.

Sonuç olarak sürücülerin, sisli havalarda hızlarını azalttıklarını düşünseler de esasen yeteri kadar yavaş hareket etmiyor olma ihtimalleri yüksektir. En iyisi sisli havalarda dikkati 2 katına çıkarmaktır.

Kaynaklar: Nature, Tubitak Bilim Genç

İlginizi çekebilecek diğer içeriklerimiz:

Kaynak: WEBTEKNO.COM

Haber paylaşım ağına dahil değilsiniz!
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Karikatürler