USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Tatar: Egemenliğimiz ve haklarımız pazarlık konusu değildir

Kıbrıs’ta iki liderin Eylül Ayı’nda New York’ta bir araya gelecekleri yönünde resmi bir açıklama yok. Ancak Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, bugün NTV canlı yayınında, Kıbrıs Türk…

Tatar: Egemenliğimiz ve haklarımız pazarlık konusu değildir
26-08-2024 17:37

Kıbrıs’ta iki liderin Eylül Ayı’nda New York’ta bir araya gelecekleri yönünde resmi bir açıklama yok. Ancak Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, bugün NTV canlı yayınında, Kıbrıs Türk Tarafı’nın resmi müzakere şartlarını bir kez daha hatırlattı. Tatar, Kıbrıs Türkünün egemenliği ve uluslararası anlaşmalardan kaynaklanan haklarının pazarlık konusu olmadığının altını çizdi.  Cumhurbaşkanı Tatar, “ Doğrudan ticaret, doğrudan uçuş ve doğrudan temas olmadan resmi müzakere sürecine girmeyiz” dedi.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, İstanbul temasları kapsamında NTV canlı yayına katılarak soruları yanıtladı.

Kıbrıs’ta 50 yıldır federal çözüm için herşeyin denendiğini ve tüketildiğini belirten Tatar, Rum Tarafı’nın, Ada’nın Rum otoritesine geçebilmesi için sürecin sürekli açık kalması niyeti olduğunu söyledi.

Tatar, Kıbrıs Türk halkının egemenliği ve uluslararası anlaşmalardan kaynaklanan haklarının pazarlık konusu olmadığını vurguladı.

         Tatar “Yeni bir sürece gireceksek yeni bir anlayışla bu sürece girileceğini söylüyoruz. Kıbrıs Türkü’nün özden gelen egemenlik haklarının kabul edilmesiyle masaya oturacağımızı söylüyoruz. Bu pazarlık konusu değildir. Egemenliğimiz ve uluslararası anlaşmalardan kaynaklanan haklarımız pazarlık konusu değildir” dedi.

KKTC’ye yönelik direkt uçuş, direkt ticaret gibi konularda izolasyonların gevşetilmesi için adımların atılmasının görüşme masasına oturmak için tatmin edici olacağını söyleyen Tatar, ancak son günlerde Rum tarafının tam tersi adımlar atmaya başladığını anlattı.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin son yıllarda daha da önem kazandığına işaret eden Cumhurbaşkanı Tatar, Türkiye Cumhuriyeti’nin de tarihten gelen hakları olduğunu söyledi ve “ Türkiye Cumhuriyeti ile birlikte Kıbrıs’ta iki devletliliği savunmaya devam edeceğiz” dedi.

Tatar bir soru üzerine Eylül ayında New York’ta BM Genel Sekreteri ile yapacağı görüşmede izolasyonlar konusunu yine gündeme getireceğini belirterek “Her gittiğimde kendisine ambargoların bu çağda uygulanmasının kabul edilebilir olmadığını söylüyorum” dedi…

Kıbrıs Türküne verilen sözlerin tutulmadığını hatta Rum Yönetimi’nin Avrupa Birliği’ne üye yapıldığını hatırlatan Tatar, “Bizi zorla masada bir yenilgiye sürüklemek istiyorlar ama bu halk bu oyuna gelmeyecektir” dedi.

Türkiye Cumhuriyeti’nin her zaman Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin arkasında olduğunu da söyleyen Cumhurbaşkanı Tatar, izolasyonlara rağmen ülkede turizm ve tarım potansiyeli bulunduğunu belirtti ve KKTC’nin marka değerinin her geçen gün arttığını ifade etti.

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Hristodulidis’in üçlü görüşme için tarh verdiğinin hatırlatılması üzerine Tatar, “Rum Lider benim adıma da konuşmaya çalışıyor çünkü zora girmiştir” dedi

Tatar, “Biz şartlarımızı ortaya koyduk bunlar olmadan benim üçlü bir görüşme yapmam çok yanlış olur” diyerek, masaya oturabilmek için direkt ticaret, uçuş ve diğer engellemelerin ortadan kalması ve Kıbrıs Türk Halkı’nın varlığının teyidi ile bu sürece girebileceğinin altını çizdi.

Tatar “Biz gerçekten iyi bir nokta yakaladık, Türkiye Cumhuriyeti ile sürekli diyalog halindeyiz” dedi ve ortaya koydukları dik duruşu sürdürdükleri sürece diplomasinin çalışacağını söyledi.

Haber paylaşım ağına dahil değilsiniz!
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Fenerbahçe513+11
2Galatasaray412+11
3Başakşehir FK410+6
4Beşiktaş410+6
5Eyüpspor59+4
6Konyaspor57-1
7Sivasspor57-1
8Antalyaspor57-3
9Göztepe46+2
10Samsunspor46+1
11Kasımpaşa55-2
12Çaykur Rizespor54-10
13Trabzonspor330
14Gaziantep FK33-1
15Alanyaspor53-5
16Bodrum FK53-5
17Kayserispor32-1
18Hatayspor52-5
19Adana Demirspor51-7
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Karikatürler