USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Türkiye'de Neden Uzun Burunlu Tır Yok?

Amerika’da sıkça yollarda görülen uzun burunlu tırları neden hiç Türkiye yollarında görmediğimizi biliyor musunuz?

Türkiye'de Neden Uzun Burunlu Tır Yok?
14-10-2024 20:07

Hem filmlerde hem oyunlarda karşılaştığımız bu tırlar, Amerika’ya özgüdür ve çoğunlukla orada görürüz.

Bizdeki tırlar ise kısa burunlu, daha klasik bir formdadır. Peki neden ülkemizde Amerikan tırları tutmamış olabilir?

Öncelikle ülkemizdeki karayolu ağı, özellikle Avrupa’nın diğer ülkeleriyle kıyaslandığında daha dar, dolambaçlı ve şehir içi yollarla dolu.

uzun burunlu tır

Uzun burunlu tırlar (konvansiyonel), Amerikan yollarına daha uygun olup geniş, düz ve uzun mesafeli otoyollar için tasarlanmıştır. Türkiye'de dağlık araziler, sıkışık şehir merkezleri ve dar otoyol yapıları nedeniyle kabin üstü tırlar, daha pratik bir kullanım sağlıyor.

Ayrıca uzun burunlu tırlar, ülkemizin dar ve yoğun şehir içi trafik düzenlerinde manevra yapma açısından zorluk çıkarabilir. Şehirlerdeki dar sokaklar, keskin virajlar, park alanlarının kısıtlı olması, burunsuz tırların daha kolay yönetilmesini sağlıyor.

Türkiye’de karayolu taşımacılığında taşıtların maksimum uzunluk, genişlik ve ağırlık limitleri, Karayolu Trafik Yönetmeliği ile sıkı bir şekilde düzenlenmiştir.

uzun burunlu tır

Bu düzenlemelere göre bir tırın toplam uzunluğu belirli sınırlara tabidir. Bu sınırlamalar genellikle hem şehir içi hem de şehirlerarası taşımacılıkta uygulanır. Burunsuz tırlar, toplam uzunluk sınırlaması içinde daha uzun bir yük taşıma kapasitesi sunuyor. Uzun burunlu tırlar ise ön taraftaki uzun yapı nedeniyle bu sınıra daha hızlı ulaşır, bu da yük taşıma kapasitesini azaltır.

Normal bir tır, aynı toplam uzunluk içerisinde daha fazla yükleme alanı sunarken uzun burunlu bir tırda bu alan burun yapısı nedeniyle azalıyor. Bu, lojistik firmaları için ekonomik açıdan daha az verimli olabilir çünkü aynı seferde daha az malzeme taşımak zorunda kalırlar.

Uzun burunlu tırlar, aerodinamik yapı itibarıyla genellikle daha fazla hava direncine maruz kalır.

tır

Normal tırlar ise daha düz ve kompakt bir yapıya sahip olduğu için hava direnci daha düşüktür. Özellikle uzun mesafeli yolculuklarda burunsuz tırlar, daha az yakıt tüketebilir. Bu da yakıt maliyetlerinin önemli olduğu bir sektörde büyük bir avantaj sağlıyor.

Türkiye’de yakıt fiyatları yüksek olduğu için taşımacılık şirketleri yakıt verimliliğini göz önünde bulunduruyor. Burunsuz tırlar, daha az yakıt tüketimi sayesinde taşımacılık maliyetlerini düşürüyor ve firmalar için daha kârlı hale geliyor.

Türkiye ve Avrupa’da uzun burunlu tırların aksine normal tırlar kullanılıyor. Tüm bu sebepler de bir araya geldiğinde neden böyle bir kullanımın ülkemizde oluşum gösteremediğini anlamak bir anlam kazanıyor.

Kaynaklar: Karayolu Trafik Yönetmeliği

İlginizi çekebilir:

Kaynak: WEBTEKNO.COM

ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Karikatürler